Jak poinformowała rzeczniczka prasowa jasielskiego magistratu Agata Koba, w trakcie imprezy będzie można degustować setki win. - Jeśli komuś przypadnie do gustu jakiś rodzaj wina, będzie oczywiście możliwość jego kupienia - dodała.

Impreza rozpocznie się w najbliższą środę Dniami Otwartych Piwnic. Przez trzy dni jasielscy winiarze będą m.in. oprowadzać zwiedzających po swoich włościach, opowiadać o swojej pasji i o winach, które tworzą.

Przy okazji tegorocznej edycji dni wina odbędzie się również III Konkurs Polskich Win, organizowany przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy Vinum pro Cultura wraz ze wsparciem merytorycznym Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Główna część dni wina odbędzie się w sobotę i w niedzielę na jasielskim rynku. Odbędzie się tam m.in. jarmark produktów regionalnych, będą też stoiska winiarskie, zaplanowano również występy zespołów z Węgier, Czech i Słowacji.

Oprócz promocji winiarstwa, dni wina przypomnieć mają rolę Jasła w najnowszej historii polskiego winiarstwa. To w tym mieście na początku lat 80. ubiegłego stulecia powstała pierwsza po wojnie profesjonalna winnica na Podkarpaciu.

Podkarpackie winnice liczą od kilku arów do dwóch - trzech hektarów, przy czym przeważają te o powierzchni 20 - 40 arów. W regionie winorośl uprawia się m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Rzeszowa i Przeworska.

W XVI i XVII stuleciu winiarstwo w południowo-wschodniej Polsce stopniowo zanikało z powodu rosnącej konkurencji win węgierskich, które masowo przywożono do naszego kraju. Odrodzenie nastąpiło na przełomie XX/XXI wieku. Obecnie w regionie przeważają odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie - na białe wina m.in. seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter, a na czerwone - rondo, regent, marechal foch i leon millot.

Podobał się artykuł? Podziel się!