Mowa jest o kapuście japońskiej (Brassica rapa ssp. nipposinica). Roślina od wieków uprawiana jest w krajach azjatyckich jako warzywo. Dostępne są dwie grupy odmianowe: Mizuna o silnie powcinanych oraz Mibuna (Kyona) o eliptycznych, całobrzegich liściach. Warzywo nie tworzy główek, a rozety wysokości 25-60 cm. Liście są mięsiste i mają wyraźny, ostry, musztardowy posmak. Idealnie nadają się do spożywania na surowo.

To warzywo liściowe nie ma dużych wymagań i ze względu na krótki okres wegetacji idealnie nadaje się do uprawy w naszym kraju. Podobnie jak rukola czy roszponka jest łatwa w uprawie. Rośliny są klimatu chłodnego i wytrzymują spadki temperatury do -5°C. Zatem może być uprawiana przez cały rok jako plon główny oraz poplon.

Kapustę japońską najczęściej uprawia się z rozsady, ale także z siewu wprost do gruntu. Zbiory przeprowadza się w 4 tygodniu od wysiewu. Zarówno mizunę jak i mibunę zbiera się w postaci pęczków lub samych liści. Zbiory liści przeprowadza się sukcesywnie.

Liście mizuny czy mibuny można łączyć z innymi warzywami liściowymi tworząc nowe, urozmaicone w orientalny smak mieszanki warzyw liściowych. Nasiona jak również sadzonki tych warzyw dostępne są w sprzedaży, także w profesjonalnych firmach nasienniczych. Kapusta japońska może być interesującym gatunkiem dla producentów warzyw liściowych.