Redukcja zbiorów wyniesie około 5 proc., spowodowana została niekorzystnymi warunkami pogodowymi w większości państw.  Największe straty odnotowały przede wszystkim: Polska, Niemcy oraz Węgry. Ze wspomnianej wielkości 59,0 mln ton warzyw około 47 mln ton będą stanowiły tegoroczne zbiory w unijnej „15”, a pozostała ilość 12 mln ton to produkcja w nowych 12 krajach członkowskich, z dominującą tu Polską, z produkcją warzyw w 2010 roku na prognozowanym poziomie około 5,2 mln ton.

Mniej w 2010 roku w państwach unijnych zebranych zostało między innymi pomidorów, słodkiej papryki, cebuli, słodkiej kukurydzy, a także warzyw kapustnych, w tym również kalafiorów i brokułów, sałat, ogórków oraz warzyw strączkowych.

Bardziej niż w przypadku warzyw obniżyła się unijna tegoroczna produkcja owoców – w 2010 roku zbiory będą mniejsze o około 10 proc. i oszacowano je we wszystkich krajach Wspólnotowych na około 33 mln ton.

Dla porównania poprzednioroczna produkcja wyniosła ponad 37 mln ton. Ze wspomnianej wielkości około 28,5 mln ton będzie stanowiła w 2010 roku produkcja w unijnej „15”, a pozostałe 4,5 mln ton w unijnej „12”. Największy spadek zbiorów odnotowali w bieżącym roku Włosi, Niemcy, Polacy oraz Węgrzy, a podobnie jak w przypadku produkcji warzyw na redukcję wpływ miały warunki pogodowe. Największe straty dotknęły w bieżącym roku między innymi jabłek, owoców pestkowych – tu głównie brzoskwiń i nektarynek oraz winogron. Więcej zebrano owoców miękkich, a produkcja cytrusów pozostała na niezmienionym wobec roku poprzedniego poziomie. (m)

Podobał się artykuł? Podziel się!