PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Niedoceniany jarmuż

Niedoceniany jarmuż

Jarmuż należy do roślin kapustnych i jest wśród nich najmniej wymagający względem uprawy, a zarazem posiada wysoką wartość odżywczą.



Jarmuż zwany również kapustą liściastą jest popularny na Zachodzie Europy, gdzie dodawany jest do różnych potraw poprawiając ich smak. Oprócz tego jest to bardzo cenne warzywo, gdyż posiada dużo wartości odżywczych. Liście jarmużu zawierają duże ilości białka, witamin i soli mineralnych. Szczególnie odznacza się wysoką zawartością witaminy B, E, K, H oraz beta karotenu. Oprócz tych składników zawiera dużo wapnia, sodu, potasu, magnezu, żelaza i jodu.

Częścią jadalną jarmużu są jego mocno karbowane liście koloru zielonego. W sprzedaży istnieją również odmiany wytwarzające liście koloru fioletowego ('Scarlet'). Poza tym odmiany dostępne w handlu różnią się między sobą wysokością, stopniem kędzierzawości liści, tolerancją na mróz, długością okresu wegetacji i tolerancją na żółknięcie liści. Wśród odmian polecane są te, które wykazują dużą mrozoodporność i mogą być pozostawione w gruncie przez całą zimę. Uważa się, że mróz dodatkowo polepsza jakość liści, które stają się delikatniejsze w smaku i pozbawione są goryczki. Najlepsze pod całoroczną uprawę są  odmiany, np: 'Arsis F1', 'Reflex F1', 'Trias'.

Jarmuż zazwyczaj uprawia się jako poplon z rozsady i w zależności od terminu zbioru nasiona wysiewa się od maja do końca czerwca, a nawet w sierpniu. Okres produkcji rozsady trwa zwykle 5-6 tygodni. Rośliny wysadza się do gruntu w rozstawie średnio 50 x 50 cm. Odmiany niskie sadzi się gęściej. Wysiewając nasiona późną wiosną i latem, zbiór liści można prowadzić od października do wiosny następnego roku. W uprawie amatorskiej liście zrywa się sukcesywnie, w pierwszej kolejności odcinając je od dołu.

Jarmuż nie ma dużych wymagań pokarmowych i jest odporny na długotrwałe susze. Nawożenie ogranicza się jedynie do kilku gram saletry potasowej (stężenie ok. 0,05%) w dokarmianiu pogłównym. Warzywo udaje się prawie na każdej dobrze spulchnionej glebie, ale nie preferuje podłoży piaszczystych. Do uzyskania dużej masy soczysto-zielonych liści wskazane jest nawadnianie uprawy.

Liście jarmużu można dodawać do sałatek, zup, dań z makaronu, zapiekać (tarta, quiche), a także traktować jako zamiennik szpinaku. Poddane lekkiemu podgotowaniu można je także konserwować lub zamrozić i przechowywać przed długi okres. W krajach zachodnich z jarmużu wyrabiane są także chipsy, dodatkowo wzbogacone przyprawami.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • inż. rolnik 2014-06-17 07:36:59
    Brokuł i Jarmuż należą do roślin polecanych jako suplement diety dla ludzi, którzy mają problemy z oczami. Taką stosunkowo nową jednostką chorobową jest choroba oczu o nazwie żółta plamka AMD.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.248.112
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!