Odmiana licencyjna maliny została wyhodowana w Szwajcarii w 1999 roku. Jest to mieszaniec dwóch innych odmian: Autumn Bliss i Tulameen. Dzięki temu uzyskano nową odmianę owocującą na pędach tegorocznych, powtarzającą owocowanie oraz o dużych, atrakcyjnych owocach.

Owoce maliny Sugana odznaczają się bardzo dobrymi (6-7 gram) walorami smakowymi, posiadają jasnoczerwony kolor. Nadają się zarówno na świeży rynek jak i do przetwórstwa. Są dostatecznie trwałe w obrocie towarowym. Udział owoców w klasie ekstra dochodzi nawet do 98 proc. Zbiory można przeprowadzać od lipca do października.

Malina jest odporna na choroby i wymarzanie. Polecana jest do uprawy tradycyjnej lub pod tunelami. Niektórzy polecają ją nawet do uprawy na balkonie, w dużych donicach. W uprawie tunelowej czasami wytwarza silne pędy, w tym przypadku istotne jest prawidłowe nawożenie. Ten czynnik ma także wpływ na trwałość owoców.

Podobał się artykuł? Podziel się!