Na przełomie maja i czerwca siane były warzywa kapustne do uprawy poplonowej, przeznaczone na zbiór jesienny i zimowy. Warzywa posiadają krótki okres wegetacyjny i czas od wysadzenia rozsady do zbioru w zależności od gatunku trwa ok. 5-7 tygodni. Aby zapewnić duże plony rozsada wysadzona na miejsce stałe powinna odznaczać się wysoką zdrowotnością.

Warzywa, które uprawiamy jako poplon to: kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, kapusta pekińska. W okresie późnowiosennym i letnim rozsada tych warzyw jest atakowana przez dwa najważniejsze szkodniki kapustnych: śmietkę kapuścianą i pchełki. Jest to okres intensywnej ochrony kapustnych przed tymi szkodnikami, które wyrządzają duże szkody w uprawie.

Śmietka kapuściana jest najgroźniejszym szkodnikiem kapustnych. Jej larwy drążą kręte, płytkie tunele w korzeniu palowym, aż do nasady dolnych liści. Uszkodzone rośliny więdną i zamierają. Szkodnik drąży także tunele w mięsistych nerwach kapusty pekińskiej oraz nasad rozgałęziających się róż brokułów i kalafiorów. Uszkodzone rośliny tracą wartość handlową. Larwy pierwszego pokolenia żerują głównie w korzeniach rozsady, a drugiego i trzeciego dodatkowo atakują części nadziemne. Zaleca się przeprowadzenie zabiegów chemicznych po stwierdzeniu przekroczenia progu ekonomicznej szkodliwości.

Drugim szkodnikiem rozsady kapustnych są pchełki. Małe (2-3 mm), skaczące chrząszcze, w liściach i w liścieniach wygryzają małe dziury. Przy masowym wystąpieniu pchełek liście młodych roślin brązowieją i zamierają. Najczęściej występują gatunki: pchełka smużkowana, pchełka falistosmuga, pchełka czarna.

Ochrona rozsady warzyw kapustnych polega na podlewaniu i pryskaniu roślin preparatami chemicznymi. Szkodniki zwalczamy jednym z preparatów: Karate Zeon 050 SC, Proteus 110 OD, Sherpa 100 EC. Oprysk wykonujemy bardzo dokładnie i 2 razy w sezonie w odstępie ok. 10 dni. W ochronie przed śmietką opryskujemy podstawę rośliny preparatami o działaniu wgłębnym. Należy zastosować stężenia substancji wg. zaleceń producenta oraz przestrzegać okresu karencji.