Popularność soi rośnie. Jeszcze dwa lata temu soję w Polsce uprawiano na zaledwie 300 hektarach. W ubiegłym roku było to już 5 tys. hektarów.

Stacja Doświadczalna Oceny Odmian w Głubczycach kontynuuje badania różnych odmian tej rośliny, sprawdzając m.in., jakie plony można osiągnąć z hektara. - Poza Głubczycami prowadzimy także doświadczalne uprawy soi w Łosiowie, Pągowie i Bąkowie. Chodzi o to, by sprawdzić warunki dla uprawy tej rośliny w różnych regionach - powiedział dyrektor Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach Kazimierz Pyziak. - W tym roku będziemy badać kolejne 15 odmian tej rośliny. Aby odmiana soi upowszechniła się w regionie, stacja potrzebuje pieniędzy na prowadzenie doświadczeń. Te mamy otrzymać od Urzędu Marszałkowskiego w Opolu - dodał.

Co ważne, polskie i zagraniczne nasiona, które bada stacja w Głubczycach, nie są genetycznie modyfikowane.

- To jest alternatywa dla soi amerykańskiej czy argentyńskiej. Rolnicy bardzo interesują się uprawami soi, bo to jest dobre dla płodozmianu. Nasz program wart jest polecenia rolnikom - mówi Kazimierz Pyziak. Uprawy soi mają też swój minus, który może być barierą w popularyzacji tego typu upraw. Wydajność odmian, które sprawdzała Stacja Doświadczalna Oceny Odmian w Głubczycach, może wynosić do czterech ton suchego ziarna z hektara.

- Podaż materiału siewnego na rynku na pewno będzie odpowiednia, ale rolnik musi widzieć ekonomikę takich upraw, a ona niestety nie jest rewelacyjna. Za tonę soi można uzyskać 200 zł, to tyle samo co za rzepak. Jednak wydajność rzepaku z hektara jest większa, a soją takiej wydajności się nie uzyska - zauważa Kazimierz Pyziak.

Warunki na Opolszczyźnie, a także w innych regionach południowej Polski są bardzo dobre do upraw soi. Jeśli będzie zbyt, to rolnicy powinni być nimi zainteresowani. Surowa soja nie nadaje się na paszę. Trzeba ją przetworzyć w wysokiej temperaturze. Wówczas stanowi bardzo dobrą paszę dla zwierząt i nadaje się także do spożywania przez ludzi. Taki produkt ma dobre właściwości odżywcze. Zawiera 40 proc. białka i 20 proc. tłuszczy.

Podobał się artykuł? Podziel się!