Rośliny z rodziny bobowatych (w tym soja) żyją w symbiozie z określonymi gatunkami bakterii brodawkowych. Wiążą one wolny azot z powietrza. W wypadku soi jest to Bradyrhizobium japonicum. Dlatego szczepienie nasion właściwym preparatem bakteryjnym przyspiesza okres tworzenia się brodawek korzeniowych, zapewniając właściwy przebieg symbiozy. Dzięki temu rośliny otrzymują azot, lepiej rosną i wydają wyższe plony.

Najpopularniejszą szczepionką bakteryjną jest Nitragina. Można ją zakupić w firmach, które zajmują się jej produkcją, ale również u hodowców soi, a także w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach.

Jak wynika z metodyk integrowanej ochrony roślin szczepionki wykonuje się z łatwo wnikających do korzeni roślin i najaktywniejszych - wiążących duże ilości azotu - szczepów bakterii. Namnaża się je na specjalnych pożywkach, które następnie przenosi się na sterylne podłoże, np. na glebę.

Jak stosować szczepionkę? Zaprawianie Nitraginą wykonuje się tuż przed siewem soi. Nasiona można zaszczepić szczepionką przez ich zmieszanie ręcznie. Czynność tą można też wykonać w zaprawiarce mechanicznej na mokro, poprzez zwilżenie nasion soi zawiesiną preparatu lub na sucho, stosując 1,5-2 porcji preparatu na materiał siewny przeznaczony na 1 ha. Ważne jest, aby zabieg wykonywać w miejscu ocienionym, ponieważ pod wpływem promieni słonecznych bakterie giną.

Trzeba jednak pamiętać, że stosuje się ją na polach, na których wcześniej nie uprawiano soi lub nastąpił wyraźny spadek plonowania tej rośliny. Tam z kolei, gdzie była ona uprawiana stosowanie Nitraginy nie jest potrzebne. Dlaczego? W glebie, którą zamierzamy wzbogacić aktywnymi szczepami bakterii, mogą znajdować się już nie mniej aktywne szczepy rodzime bakterii brodawkowych, stąd zabieg nie jest wskazany.