Roślina pochodzi z Ameryki Południowej i tam jest znana pod nazwą pieprz turecki czy pieprz chilijski. Tak jak papryka, którą dobrze znamy, należy do rodziny psiankowatych. Z gatunku właściwego powstało wiele ozdobnych odmian, które posiadają barwne owoce wyrastające na szczycie pędów. W zależności od odmiany owoce papryczki posiadają różny kształt (spiczaste, owalne, stożkowate) i barwę.

Owoce mogą mieć kolor od żółtego do fioletowego, który zmienia się w zależności od fazy dojrzałości. W sprzyjających warunkach papryczki ozdobne kwitną i owocują do pierwszych jesiennych przymrozków. Nie mają zbyt dużych wymagań względem uprawy, ale do zawiązania dużej ilości owoców wymaga częstego podlewania, nawożenia wieloskładnikowymi płynnymi nawozami i słońca.

Oprócz walorów dekoracyjnych papryczki są jadalne, ale należy podkreślić, że są bardzo ostre w smaku. W Ameryce Łacińskiej, w Meksyku czy na Węgrzech jest używana jako ostra przyprawa chili. Miąższ, nasiona i sok owoców jest bardzo drażniący i ostry w smaku. Owoce można dodawać do potraw oraz suszyć.

Kolorowe odmiany papryki:
 'Christmas Greeting' - owoce zielone, żółte, fioletowe lub czerwone
 'Fiesta' - spiczasto-owalne, żółto-pomarańczowe, zmieniających barwę w trakcie dojrzewania
 'Fireball' - owoce kuliste zmieniające barwę
 'Little Elf' -małe owalne owoce koloru białego, żółtego, czerwonego i fioletowego
 'Poupila' - długie spiczaste koloru żółto-czerwone, wzniesione
 'Rising Sun' - owoce krwisto czerwone
 'Red Missible' - owoce duże, stożkowate, po dojrzeniu jasnoczerwone

Podobał się artykuł? Podziel się!