Wiosenne rośliny cebulowe preferują ciepłe stanowiska, najlepiej słoneczne lub półcieniste (pod koroną drzewa). Warto wspomnieć, że są to rośliny sezonowe i po przekwitnięciu nie są już ozdobą ogrodu. Dlatego rabatę, na której rosną warto już wzbogacić o rośliny: dwuletnie (niezapominajki, stokrotki, bratki), niskie byliny wieloletnie (sasanki, pierwiosnki, żurawki, zawciąg nadmorski, konwalnik płaskopędowy lub trawa o nazwie turzyca ptasie łapki odm. 'Variegata'). W późniejszym terminie rabatę można obsadzić roślinami jednorocznymi (portulaka, przypołudnik, lobelia przylądkowa, gazania, lwia paszcza, begonia stalekwitnąca). Uzupełnieniem są niskie rośliny cebulowe i bulwiaste kwitnące latem (ixia, sparaxis, szczawik, zefirant, jaskier azjatycki) lub jesienią (cyklamen neapolitański, zimowit). Starajmy się dobrać rośliny pod względem wymagań uprawowych oraz siły wzrostu.

Zanim jednak posadzimy rośliny uzupełniające należy zadbać o kwitnące cebulowe. W okresie wiosennym muszą mieć wystarczająco dużo składników odżywczych, aby tworzyły cebule potomne i szybko się rozrastały. W tym celu warto rośliny cebulowe zasilić nawozem wieloskładnikowym lub kompostem. Podczas suchej wiosny niezbędne jest podlewanie. Niedobór wody powoduje, że rośliny słabo rosną i kwitną.
Ogławianie jest ważnym zabiegiem. Obrywamy przekwitające kwiatostany lub nasienniki, dzięki temu cebule będą większe. Zostawiamy liście i pędy, gdyż one fotosyntetyzują i magazynują niezbędne węglowodany. Liście usuwamy tylko wtedy, gdy są porażone chorobami grzybowymi. Zabieg powinniśmy wykonywać ręcznie, gdyż używając sekatora możemy przenosić choroby wirusowe i bakteryjne.

Wykopywanie cebul wykonujemy co 1-2 lata (tulipany, hiacynty) oraz 2-4 lata (narcyzy). Pozostałe należy wykopywać dopiero, gdy nadmiernie się zagęszczą i słabiej kwitną. Cebule i bulwy wykopuje się, gdy zaczną zasychać im liście.

W okresie wiosennym przy wilgotnej pogodzie tulipany i hiacynty mogą być porażane przez szarą pleśń. Aby zapobiec chorobie ważnym zabiegiem agrotechnicznym jest usuwanie silnie porażonych kwiatostanów oraz liści. Silne zagęszczenie roślin, zachwaszczenie oraz podlewanie w godzinach wieczornych sprzyja pojawianiu się choroby. Szarą pleśń na cebulowych zwalczymy Topsinem 500 SC, Bravo 500 SC, Miedzianem 50 WP lub Amistarem 250 SC.

Bardziej groźne są choroby wirusowe i bakteryjne. Objawem ich porażenia są zdeformowane płatki kwiatów, liści lub nienaturalne jasne smugi na kwiatach. Takie rośliny zawsze usuwamy z rabaty i palimy. Podobnie postępujemy z cebulami, które zostały porażone przez nicienie. Zwróćmy też uwagę, czy na naszej grządce nie żerują gryzonie (nornica, karczownik), dla których cebule to przysmak.