PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Pigwa wielkoowocowa do ogrodu

Pigwa wielkoowocowa do ogrodu

Pigwa mimo, że nie posiada deserowych, słodkich owoców, to jednak warto ją wprowadzić do uprawy i wykorzystać jej owoce do różnych przetworów.



Pigwa wielkoowocowa (Cydonia oblonga) jest krzewem lub niedużym drzewem należącym do rodziny różowatych. W Polsce jest stosowana jako podkładka skarlająca do szczepienia grusz i innych roślin z tej samej rodziny. Kwiaty pigwy są duże, dekoracyjne, przypominają kwiaty jabłoni i zwabiają dużo pszczół. Owoc przypomina jabłko lub gruszkę, koloru żółtego i odznacza się silnym cytrynowym aromatem. Nie nadaje się do spożycia na surowo, ponieważ jest bardzo twardy i posiada cierpko-kwaskowaty smak. Waga jednego owocu może nawet dochodzić do 1 kg.

Pigwa nie wymaga dużych wymagań. Preferuje gleby średnio zasobne, ale wilgotne. Roślina posiada płytki system korzeniowy, dlatego polecane jest ściółkowanie gleby wokół rośliny. Pigwa obficie będzie kwitła i owocowała na stanowisku słonecznym i zacisznym. W młodym wieku może przemarzać.

Owoce pigwy zawierają dużo witaminy C (znacznie więcej niż cytryna), witaminę B, garbniki, pektyny. Posiadają również spore ilości magnezu, fosforu, potasu, żelaza, miedzi i jodu. Ze względu na dużą zawartość pektyn, jest dodawana jako substancja żelująca do przetworów. Oprócz tego można z niej sporządzać galaretki owocowe lub nalewki. Pokrojone w plastry owoce można kandyzować, suszyć i dodawać do ciast, herbaty, napojów lub kompotów. W niektórych krajach jest spożywana jak pikle lub pieczona z mięsem.

Odmian pigwy jest 24. Najbardziej popularne w Polsce to:
'Bereczki' (syn. 'Vrejna') - owoce bardzo duże w kształcie gruszki, bardzo aromatyczne, o wyraźnie złotym, lśniącym kolorze i delikatnym miąższu. Zaczyna owocować od ok. 4 roku
'Lescowac' - owoce wielkością i wyglądem przypominają jabłka. Odmiana bardzo szybko rośnie.
'Ursynowska' - owoce duże, żebrowane, przypominające kształt jabłka. Idealnie nadają się na przetwory.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.105.205
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!