Piwonia krzewiasta (Paeonia suffruticosa) ze względu na powstanie wielu odmian i swoje pochodzenie (odmiany brytyjskie, francuskie, amerykańskie czy japońskie) jest nadal cenioną i poszukiwaną rośliną. W polskich szkółkach jest od dawna sprzedawana i chociaż jej cena dochodzi do kilkudziesięciu złotych, to jednak warto posiadać tą piękną roślinę.

Piwonia jest długowiecznym krzewem, dorastającym do ok. 1,5 m wysokości i podobnej szerokości. Jest gatunkiem, który wytwarza zdrewniałe pędy, na końcach których znajdują się pąki kwiatowe. Kwitnie na przełomie maja i czerwca wytwarzając duże (30 cm), pojedyncze, półpełne lub pełne kwiaty. Płatki są w różnych odcieniach koloru białego, różowego i czerwonego. Wyhodowane odmiany są nawet dwukolorowe, których płatki dodatkowo mogą być lekko faliste lub postrzępione.

Piwonia krzewiasta jest rozmnażana przez szczepienie na korzeniach piwonii bylinowej. Taki sposób pozwala uzyskać właściwą odmianę, a kwitnienie następuje już po 2 latach uprawy. Szczepione rośliny, które są sprzedawane w szkółkach nie są zbyt dekoracyjne i zwykle składają się z jednego pędu zakończonego pióropuszem liści. Są to około roczne okulanty, jeszcze słabo zakorzenione. Krzew można również rozmnożyć przez nasiona, które wysiewamy bezpośrednio po zbiorze. Niestety taki sposób rozmnażania nie zapewni nam wiernej kopii danej odmiany, ale możemy uzyskać inną, o nowej barwie. Należy wspomnieć, że piwonia rozmnażana z siewu zakwitnie dopiero po 5 latach uprawy.

Uprawa piwonii wbrew pozorom jest prosta. Nie posiada dużych wymagań i na tym samym miejscu może rosną wiele lat. Nawet nie jest wskazane jej przesadzanie, ponieważ po zakorzenieniu się wytwarza bardzo długie, mięsiste korzenie, które łatwo się łamią. Krzewy są mrozoodporne, ale ze względu na to, że wczesną wiosną rozwijają pąki, dlatego może przemarzać. W zimie zalecane jest w pierwszych latach uprawy usypać z ziemi kopczyk i okryć rośliny stroiszem z igliwia.

Stanowisko dla piwonii powinno być słoneczne. Może rosnąć pod głęboko korzeniącymi się drzewami, w rozproszonym świetle. Podłoże pod jej uprawę powinno być dobrze spulchnione i lekkie, ale nie torfowe, o odczynie w zakresie 6 -7 pH. Piwonia nie preferuje świeżego obornika, lepszy jest kompost i nawozy wzbogacone w fosfor i potas. Miejsce pod jej uprawę powinno być starannie przygotowane.

Przed sadzeniem wykopujemy dół o wymiarach 50 x 50 cm. Gleba powinna być zruszona i wzbogacona w kompost. Najlepiej jeśli nawóz organiczny zmieszamy z ziemią ogrodową dodając trochę gliny. Jeśli krzew posiada dobrze wykształcone korzenie, to warto w dołku usypać kopczyk, na którym rozkładamy korzenie. Zakupione sadzonki sadzimy tak, aby szczepienie znajdowało się 15 cm pod powierzchnią gleby. Takie sadzenie jest istotne do wytworzenia własnych korzeni piwonii drzewiastej. Natomiast korzeń, na którym była zaszczepiona odmiana z czasem obumiera. Po posadzeniu warto wyściółkować glebę pod krzewem. Pozwoli to stworzyć dogodne warunki do szybszego ukorzenienia się piwonii.

Podobał się artykuł? Podziel się!