PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Płatność związana z produkcją - decyzje państw członkowskich UE

Płatność związana z produkcją - decyzje państw członkowskich UE

Każde z państw członkowskich na płatności związane z produkcją mogło przeznaczyć określoną kwotę wywalczonych dopłat. W ten sposób uzyskały możliwość wspierania takich sektorów produkcji roślinnej lub zwierzęcej, które mają szczególne znaczenie gospodarcze, środowiskowe lub społeczne w danym kraju i które znajdują się w trudnej sytuacji.



Jak już wiadomo w Polsce płatność związana z produkcją będzie dotyczyła następujących sektorów: rośliny wysokobiałkowe, ziemniak skrobiowy, burak cukrowy, chmiel, pomidory, owoce miękkie (truskawka i malina) len i konopie włókniste. W odniesieniu do produkcji zwierzęcej odpowiednie wsparcie mogą otrzymać producenci bydła, owiec oraz kóz. Więcej szczegółów na ten temat można przeczytać w artykule "Dopłaty bezpośrednie 2015-2020".

Jakie rodzaje produkcji wpierać będą poszczególne państwa członkowskie UE i które sektory najczęściej były przez nie wybierane - przedstawiamy pokrótce poniżej oraz w załączonych materiałach graficznych.

Na tle wszystkich członków UE najczęściej popieranymi sektorami rolniczymi będą:
- wołowina i cielęcina: 24 państwa członkowskie chcą wspierać ten sektor rolny
- mleko i produkty nabiałowe: 19 państw członkowskich
- owce oraz kozy: 22 państwa członkowskie,
- rośliny wysokobiałkowe: 16 państw członkowskich,
- owoce i warzywa: 19 państw członkowskich,
- buraki cukrowe: 10 państw członkowskich,

Jakie sektory produkcji rolnej będą wspierane w poszczególnych państwach członkowskich, można wyczytać na dołączonych do artykułu materiałach graficznych. W związku z tym, że opracowane materiały są w języku angielskim dla wyjaśnienia podajemy poniżej tłumaczenie na język polski:

Beef - wołowina
Cereals - zboża
Flax - len
F&V - owoce i warzywa
Grain legumes - rośliny strączkowe
Hemp - konopie włókniste
Hops - chmiel
Milk - mleko
Nuts - orzechy
Oilseeds - rośliny oleiste
Olive oil - oliwa z oliwek
Protein crops - rośliny wysokobiałkowe
Rice - ryż
Seeds - nasiona
Sheep & goats - owce i kozy
Silkworms - jedwabniki
Starch potato - skrobia ziemniaczana
Sugar beet- burak cukrowy

Podobał się artykuł? Podziel się!

MULTIMEDIA

×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.224.176
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!