W czerwcu można rozpocząć poplonową uprawę warzyw liściowych lub kapustnych przeznaczonych na zbiór jesienny. W okresie letnim grunt pod uprawę tych warzyw wymaga właściwego przygotowania. Uprawiane przed nimi przedplony wykorzystały z gleby część składników mineralnych oraz występują okresowe niedobory wody.

W celu zmniejszenia straty wody, przed wysadzeniem rozsady, wystarczy lekkie spulchnienie gleby i jej wyrównanie. Warto usunąć resztki roślin przedplonowych. Pozwoli to na uniknięcie porażania warzyw przez polifagiczne patogeny grzybowe, które występują na resztkach, np. szara pleśń, antraknoza czy mączniak.

Z jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych jako poplon jest sałata. Nasiona sałaty można wysiewać przez cały czerwiec, natomiast w przypadku sałaty kruchej i rzymskiej, tylko do połowy miesiaca. Produkcję sałaty najlepiej przeprowadzić na rozsadniku, a siewki w fazie pierwszego liścia właściwego najpierw przepikować do pojedynczych doniczek lub muliplatów.

Prawidłowo rozkrzewioną sałatę masłową wysadzamy na miejsce stałe w rozstawie 30x25 cm, a sałatę kruchą - 40x30 cm. Rośliny sadzimy niezbyt głęboko, tak aby środkowa część liści nie była przykryta ziemią. W uprawie poplonowej warto dokarmić orientacyjną dawką azotu w ilości 20 g/m2 w postaci saletry amonowej. W uprawie amatorskiej można zastosować wieloskładnikowy nawóz mineralny w dawce 30-40 dag/10 m2. W letniej uprawie sałaty istotne jest nawadnianie posadzonych roślin. Dzięki temu liście sałaty nie będą twarde i gorzkie. Pierwsze zbiory główek rozpoczynają się po 4-5 tyg. od wysadzenia.

Sałata głowiasta masłowa tworzy luźną główkę. Do uprawy letniej polecane są odmiany:
'Bona'
'Ewelina'
'Michalina'
'Nochowska'
'Tola'

Sałata głowiasta krucha, zwana lodową, posiada zwięzłe główki i nadaje się do długiego przechowywania. Polecane odmiany to:
'Aneta'
'Arka'
'Grenada'
'Ludwina'
'Vanquard'

Sałata rzymska tworzy wydłużone, kruche, z wyraźnie zaznaczonymi nerwami liście. Główki sałaty wyglądem przypominają kapustę pekińską. Doskonale nadaje się do gotowania i duszenia. Polecane odmiany to:
'Liwia'
'Lentisima a Montare'
'Tiara'