PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Popularność szparagów rośnie

Z powodu mrozów, tegoroczny sezon szparagowy w Polsce rozpoczął się później i wiązał się z poważnymi stratami dla producentów. Szparag to warzywo coraz częstsze na polskich stołach, Polacy gustują w szparagach bielonych, ale sięgają i po szparagi zielone.



Jak powiedział prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Marian Jakobsze, tak trudnego początku sezonu spowodowanego ostrymi mrozami producenci nie odnotowali od kilkunastu lat. - Ucierpiały głównie delikatne, holenderskie odmiany bez łyka. Problemem były zwłaszcza szparagi dziurawe, których było nawet 80 proc., odbiorcy zachodni nie przyjmowali takich warzyw. Na szczęście w ostatnim czasie, po ociepleniu, spadły duże ilości deszczu i ochłodziło się, to spowodowało zmniejszenie tempa wzrostu szparaga, wypustki się wypełniły i teraz jest już lepiej - powiedział.

- Jesteśmy na początku sezonu, nie możemy dramatyzować, pozostała część sezonu powinna być udana. Właśnie wzmaga się podaż szparaga np. w związku z uroczystościami pierwszokomunijnymi; jest duże zapotrzebowanie na szparagi średniej grubości, który nadaje się do wyrobów garmażeryjnych - dodał.

Według szacunków, powierzchnia upraw szparaga w Polsce wynosi ok. 1,5-2 tys. ha. Jest coraz więcej plantacji dużych, zanikają małe szparagarnie. Prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ocenił, że szparag to warzywo coraz częściej obecne na polskich stołach. - Zainteresowanie szparagami bardzo wzrosło, oczywiście ono nie jest równomierne w całej Polsce. W zachodniej części kraju popyt na szparagi jest tak duży, że część producentów zrezygnowała z eksportu, bo jest w stanie sprzedać wszystko na krajowym rynku. Nadal są jednak rejony, gdzie szparag jest mniej znany - powiedział Knaflewski.

- To jest warzywo królewskie, danie celebrytów, wyróżniające się walorami dietetycznymi, smakowymi, wpływające na zdrowie, samopoczucie. Z drugiej strony jego cena sięgnęła poziomu plebejskiego. Na straganach w Poznaniu kilogram szparagów można dostać za 4 złote - dodał.

Jego zdaniem zmienia się nie tylko zainteresowanie szparagami, ale też szparagowy gust Polaków.

- Jesteśmy, podobnie jak Niemcy i Holendrzy, nacją, gdzie jada się szparagi bielone, jednak z roku na rok coraz większe jest zainteresowanie szparagami zielonymi. To jest też dowodem na to, że grono konsumentów się powiększa, bo to nowi konsumenci wybierają szparagi zielone - powiedział.

Szparagi są uprawiane przede wszystkim w zachodniej Polsce, większość produkcji jest eksportowana - przeważnie do Niemiec. Sezon w Polsce trwa od przełomu kwietnia i maja do 24 czerwca. Wielkopolska słynie z produkcji szparaga, jeszcze przed I wojną światową był on stąd eksportowany głównie do Berlina.

Polski Związek Producentów Szparaga działa od 1993 roku. Skupia ponad 50 liczących się producentów. Kilkanaście największych szparagarni w Polsce produkuje ponad 50 proc. polskich szparagów, są to firmy z kapitałem holenderskim lub niemieckim.

Szparagi to wieloletnia zielona roślina z rodziny liliowatych, zaliczana do najstarszych uprawnych warzyw na świecie. Największymi producentami szparagów są: Chiny, Peru i Stany Zjednoczone. Szparagi to bogate źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Roślina jest ceniona ze względu na działanie antyrakowe, regulujące gospodarkę wodną organizmu i zapobiegające wadom zwyrodnieniowym układu nerwowego. Jest także traktowana jako afrodyzjak.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.141.69
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!