PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Produkcja pasz białkowych może się zwiększyć o 25 proc.

Produkcja pasz białkowych może się zwiększyć o 25 proc.

Obecnie wzrasta udział roślin strączkowych w strukturze zasiewów i wynosi 1,7 proc., w najgorszym okresie było zaledwie 0,7 proc. Potencjalne możliwości Polski pozwalają na zwiększenie produkcji pasz białkowych w ciągu 3-4 lat o 25 proc. – informuje Roman Białachowski, wiceprezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku.



- Rozwój uprawy roślin białkowych, jest koniecznością w polskim rolnictwie z powodu przekroczenia 70 proc. udziału roślin zbożowych w strukturze zasiewów oraz nadmiernego uzależnienia od importu śruty sojowej, jako głównego składnika koncentratów białkowych, szczególnie do produkcji pasz dla drobiu i trzody chlewnej. W produkcji pasz dla bydła, znaczne ilości importowanej śruty sojowej można zastąpić śrutą i makuchem rzepakowym rodzimej produkcji, uniezależniając się od importu - mówił Białachowski podczas konferencji „Rośliny strączkowe i motylkowe - cenny element obecnej i przyszłej WPR".

Jak ocenia specjalista Polska obecnie importuje 77 proc. białka paszowego, 23 proc. to produkcja krajowa. Z produkcji krajowej 73 proc. pasz białkowych stanowi śruta i makuch rzepakowy.

- Obecnie najszybciej wzrasta uprawa łubinu żółtego - rośliny białkowej gleb słabszych. Do wzrostu upraw roślin strączkowych w znacznym stopniu przyczyniają się także dopłaty do 1 ha uprawy, które wzrosły 2,5 krotnie. Wzrasta nie tylko powierzchnia upraw łubinów w tym białego i wąskolistnego, ale również grochu, seradeli, i soi. Uprawa nowych odmian soi, szczególnie wcześniej dojrzewających mieszańców, jest również jedna z dróg prowadzących do zwiększenia produkcji białka krajowego tym bardziej że nasiona soi dostarczają także oleju - podkreślał wiceprezes KZPR.

Problem niedoboru białka paszowego nie dotyczy tylko Polski, bo Unia Europejska importuje 70 proc. pasz białkowych w imporcie bezcłowym, głównie z Ameryki Północnej, także Południowej. Według danych handlowych opublikowanych przez Sparks, import śruty sojowej do Polski w 2011 r. przekroczył 1908 mln t, co oznacza blisko 2-procentowy spadek wobec 2010 roku - podają analitycy Banku BGŻ.

- Czynnikiem wspomagającym rozwój upraw roślin strączkowych w Polsce, są nie tylko dopłaty obszarowe, ale także bliskość rynków światowych, przy występujących okresach suszy, nowe oszczędne technologie uprawy oraz postęp hodowlany i rejestracja nowych środków ochrony roślin, będą istotnym elementem integracji ochrony roślin - zaznacza Roman Białachowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • Karwi 2012-10-24 16:59:16
    Trochę te nasze łubiny zostały zaniedbane przez nas rolników ale producentów SOR i instytuty naukowe. Wszyscy mówią ze powinno się uprawiać i na tym się kończy.
    W rzepaku wciągu ostaniach 5 lat zrobiono ogromny postęp w polonie jeszcze niedawno plon 3 ton był sukcesem dziś 4 to norma. Myślę ze podobnie można zrobić z łubinem, trzeba tylko zacząć traktować go znacznie bardziej profesjonalnie, dobra ochrona dokarmianie dolistne, a może jakieś stymulatory wzrostu, i poprawi się wielkość plonu,
  • mt 2012-10-18 09:28:08
    Dziękuję za uwagę, dane są opublikowane na podstawie informacji Rozmówcy, a z kolei według wstępnych danych handlowych opublikowanych przez Sparks, import śruty sojowej do Polski w 2011 roku przekroczył 1908 mln t
  • prof. F. Brzóska, Instytut Zootechniki PIB Kraków Balice 2012-10-18 07:44:11
    Oczywisty błąd, Polska importuje nie 4 mld ton śruty sojowej, bo jej produkcja światowa jest wielokrotnie mniejsza. Importuje 2,3 mln ton śruty sojowej. Produkujemy nie 0,3 mld ton nasion roślin strączkowych, lecz ponad 200 tys. ton, łącznie z importem.
  • jarki 2012-10-17 18:55:17
    tak idziemy w dobrym kierunku tylko zbyt wolno
  • beserosa 2012-10-17 17:00:45
    Miło się czyta o o mądrych decyzjach. Dzięki temu również zwierzęta i my będziemy zdrowsi :)
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.100.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!