Tegoroczną produkcję warzyw gruntowych GUS oszacował na około 4,2 mln ton, czyli o ponad 5 proc. więcej niż w 2013 r., ale o ponad 7 proc. mniej w stosunku do średniej wielkości zbiorów w latach 2006-2010.

Eksperci szacują, że jak co roku najwięcej zebrane zostanie kapusty - 1057 tys. ton wobec 975 tys. ton w 2013 r., marchwi - 746 tys. ton wobec 743 tys. ton.; cebuli - 575 tys. ton wobec 551 tys. ton w ubiegłym roku. Największy wzrost zbiorów będzie w przypadku kalafiorów. Ocenia się, że zebrane zostanie 245 tys. ton, czyli o 16,5 proc. więcej niż rok wcześniej.

Tegoroczne zbiory owoców z drzew szacowane są na rekordowo wysokie - ponad 3,6 mln ton, tj. o ok. 2 proc. więcej od bardzo dobrych zbiorów w 2013 r. i o ponad 43 proc. więcej wobec średniej z lat 2006-2010. Najwięcej zostanie zebranych jabłek - 3,17 mln ton czyli o 2,4 proc. więcej niż w ubiegłym roku. Nieco mniej wyniosą zbiory gruszek i wiśni, tyle samo czereśni i nieco więcej śliwek.

W ocenie ekspertów, o 8 proc. mniej w tym roku jest owoców z krzewów. W tej grupie produktowej największy spadek jest w przypadku porzeczki - o ok. 18 proc. oraz agrestu - o 14 proc.. Wyższe zbiory mają być natomiast truskawek i malin.

Ceny warzyw i owoców na rynku hurtowym w Broniszach są o 20-60 proc. niższe niż w tym samym okresie br. We wtorek kalafiory w hurcie kosztowały 1,9-2,75 za sztukę, kapusta biała - 0,4-0,6 za kg; kapusta czerwona 0,40-0,65 zł/kg; kapusta pekińska 1,-1,6 zł za sztukę, marchew -0,5-0,7 zł/kg, a za paprykę trzeba było zapłacić 2-2,75 zł/kg.