Jak wynika z badań, wspomniane wyżej podłoże jest jedynym dostępnym na rynku, które podlega biodegradacji. Firma Golab razem z Instytutem ze Skierniewic postanowiły na jesieni wprowadzić na rynek to unikatowe rozwiązanie. Badania nad podłożem trwały trzy lata i według badających zakończyły się sukcesem. Nastąpiło już zgłoszenie patentowe i produkt może być dopuszczony do obrotu na polskim rynku.

- Przeprowadzone badania wykazały, że podłoża skonsolidowane wykonane z odpowiednio rozwłóknionych odpadów wełnianych i bawełnianych uzupełnionych  świeżymi trocinami lub paździerzami lnianymi oraz włóknem kokosowym zachowywały trwałą strukturę w czasie uprawy pomidora. W podłożach skonsolidowanych po uprawie roślin nie stwierdzono pogorszenia się stosunków powietrzno-wodnych a kurczliwość tych podłoży praktycznie nie zmieniła się.W podłożach skonsolidowanych nie stwierdzono dużych zmian w zawartości substancji organicznej, co dowodzi dużej odporności włókien bawełnianych i wełnianych na działalność mikroorganizmów. Widzę olbrzymie szanse rozwoju  „wełnianych podłoży” dla upraw pomidorów, ogórków, a także papryki - informuje prof. Stanisław Kaniszewski z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach.

Żagański Golab wspólnie ze swoimi partnerami biznesowymi (Poltops) ma najlepsze warunki do wytwarzania BIO-Podłoży w Polsce. Dodatkowo zachodzące synergie – takie jak wykorzystanie odpadu produkcyjnego, który dotychczas był czystym kosztem – dają szansę na sukces.

Golab zajmuje się  handlem wełną, produkcją i handlem półproduktami i produktami gotowymi z wełny. Wspólnie z partnerami hiszpańskimi i   polskimi kontroluje cały zakres od strzyżenia owiec w Hiszpanii przez oczyszczanie runa, produkcję dzianiny i czesanki, wyrobów gotowych po 
sprzedaż kocy, pościeli, produktów rehabilitacyjnych z wełny. Golab SA właśnie zadebiutował na giełdzie NC, dzięki której zamierza 
pozyskać partnerów biznesowych lub finansowanie na wdrożenie nowego produktu dla rolnictwa i sadownictwa.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!