PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rośliny strączkowe ratują glebę

Rośliny strączkowe ratują glebę Uprawa roślin bobowatych, stosowana w płodozmianie, wzbogaca glebę w azot, a plony zbóż uprawianych po tych roślinach są wyższe i powtarzalne w kolejnych latach mimo braku nawożenia sztucznego; Fot. Shutterstock

Według badań rośliny bobowate pomagają przywrócić i utrzymać zdrowie terenów zdegradowanych. 2016 rok przez FAO ogłoszony był Międzynarodowym Rokiem Roślin Strączkowych i poświęcony był promocji tychże roślin jako sojusznika w walce o przywrócenie i zachowanie dobrego stanu gleb.



Czasem najprostsze rozwiązania zdają się najlepsze. O korzyściach wynikających z uprawy roślin strączkowych pisał już uczony i pisarz rzymski Marek Terencjusz Warron, a stanowiły one od najdawniejszych czasów niezwykle istotny, drugi po zbożach, element diety ludzi żyjących na obszarze śródziemnomorskim. Obecnie 33% gleb na świecie ulega stopniowej degradacji, z czego 20% obejmuje grunty orne, a 43% pastwiska. Mają na to wpływ zjawiska takie jak erozja, zasolenie i urbanizacja. W związku z powyższym Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa przedstawiła raport, który aktualizuje informacje rzymskiego uczonego i prezentuje rośliny strączkowe (w polskiej systematyce obecnie znane pod nazwą bobowate) jako sojusznika w walce o przywrócenie i zachowanie dobrego stanu gleb.

Z raportu wynika, że stopniowy wzrost populacji i zmieniające się wzorce konsumpcyjne, a więc wyższe spożycie mięsa, które generuje większą potrzebę produkcji żywności dla zwierząt sprawiają, że każdy metr kwadratowy ziemi uprawnej staje się niezwykle ważny, a przy tym znacznie bardziej niż kiedyś eksploatowany. Zwracając uwagę na te problemy, zeszły rok przez FAO Międzynarodowym Rokiem Gleby zaś obecny, już zbliżający się ku końcowi, poświęcony jest roślinom strączkowym, w celu podniesienie świadomości społecznej na temat wartości odżywczych tych roślin w ramach zrównoważonej produkcji żywności.

Badanie, choć nie są odkrywcze, to kolejny raz stwierdzają, że rośliny strączkowe doskonale sprawdzają się w zwalczaniu głodu na świecie ze względu na wysoką wartość odżywczą. Są również cennym źródłem białka, pełnią ważną rolę przy produkcji białka paszowego dla zwierząt hodowlanych, a przy tym regulują ekosystem, dbając przede wszystkim o jakość gleby. Rośliny strączkowe mogą przez niektóre bakterie symbiotyczne wiązać azot atmosferyczny. Symbioza z bakteriami glebowymi przyczynia się do zmniejszenia zapotrzebowania roślin bobowatych na sztuczne nawozy azotowe, czyniąc takie uprawy samowystarczalnymi. Ponadto bobowate zwiększają ilość materii organicznej przy zachowaniu różnorodności biologicznej oraz przyczyniają się do wyższej zawartość próchnicy w glebie. Z kolei dzięki dobrze rozwiniętemu i głęboko sięgającemu systemowi korzeniowemu mogą pobierać z głębszych warstw wapń, fosfor, potas i transportować te składniki do powierzchniowych warstw gleby, z których skorzystać będą mogły również kolejne uprawniane na tym stanowisku rośliny.

Uprawa roślin bobowatych, stosowana w płodozmianie, wzbogaca glebę w azot, a plony zbóż uprawianych po tych roślinach są wyższe i powtarzalne w kolejnych latach mimo braku sztucznego nawożenia. Płodozmian uwzględniający rośliny strączkowe przyczynia się do rocznych oszczędności, dzięki zmniejszeniu lub wyeliminowaniu stosowania syntetycznych produktów, a przy tym jednocześnie poprawia jakości gleby.

Mimo tych bezdyskusyjnych korzyści według danych w Polsce udział roślin bobowatych w strukturze zasiewów, choć z każdym rokiem wzrasta to wciąż jest mniejszy niż w innych krajach UE i wynosi  zaledwie 2,32%. Łączna powierzchnia upraw strączkowych według IUNG w 2014 r. zajmowała 249,1 tys. ha.

 

Powierzchnia uprawy roślin bobowatych w 2014 r. (in. strączkowych) (tys. ha) i udział w strukturze zasiewów wg IUNG. Przy czym (%) na górze powierzchnia, a na dole udział
Powierzchnia uprawy roślin bobowatych w 2014 r. (in. strączkowych) (tys. ha) i udział w strukturze zasiewów wg IUNG. Przy czym (%) na górze powierzchnia, a na dole udział
Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • nika 2016-12-10 13:25:57
    ble ble ble, schodzą późno z pola a punkty skupowe dają taką cenę że zabierają całą dopłatę ST (strączkowych). Kiedyś gdy nie było dopłat była lepsza relacja cen rzepak-pszenica-bobik. Dziś dzięki tej płatności ST miały się zwiększyć zasiewy ale że kupować tego nikt nie chce za bardzo to rolnicy za rok tego aż tyle siać nie będą.
    Mówię tu o rolnikach co to zbierają a nie sieją pod pług.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.170.149
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!