PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rzodkiew japońska w ogrodzie

Rzodkiew japońska w ogrodzie

Autor: Damian Makowski

Dodano: 01-07-2014 10:03

Tagi:

Rzodkiew japońska zwana daikon (z japońskiego - duży korzeń), jest popularna w krajach Dalekiego Wschodu. W Polsce znaczna część pochodzi z importu, podczas gdy w naszych warunkach z powodzeniem może być ona uprawiana dając wysokie plony.



Rzodkiew wytwarza długie lub kuliste zgrubienia o masie od 50 gramów do nawet 16 kilogramów. Są one łagodne w smaku, bardzo soczyste i posiadają delikatną, gładką skórkę. Miąższ i skórka jest zwykle biała, ale spotykane są również odmiany o czerwonym lub zielonym zabarwieniu.

Daikon różni się pod względem wartości odżywczych od popularnej rzodkiewki. Jest znacznie plenna, odporna na parcenie i w zależności od odmiany można ją uprawiać przez cały sezon wegetacyjny. Spożywa się ją na surowo, jako dodatek do sałatek, a także gotowaną, marynowaną, kiszoną lub suszoną.

Rzodkiew japońska jest rośliną dnia długiego. Wiosną może wybijać w pędy kwiatostanowe, dlatego lepiej ją uprawiać latem. Nasiona wysiewamy wprost do gruntu na początku lipca. Gleba powinna być dobrze spulchniona, zasobna w składniki odżywcze. Na źle uprawianej korzenie mogą ulegać deformacji. Podczas uprawy rośliny nawadniamy oraz dostarczamy jednokrotnie dawkę nawozów azotowych (ok. 15 g/m2).

Zbiór prowadzi się sukcesywnie po 50-90 dniach od siewu i zależnie od odmiany oraz warunków uprawy. Odmiany o długich korzeniach mają niewielkie skłonności do parcenia, dlatego można je na dłużej pozostawić w gruncie.

Większość rzodkwi dostępna obecnie w handlu to odmiany mieszańcowe. Biorąc pod uwagę skłonność do tworzenia pędów kwiatostanowych, konkretne odmiany należy uprawiać w różnych terminach, np.
- początek kwietnia i później - odmiany 'April Cross', 'Hayabutori-Tokinashi', 'Shigatsu-Wase', 'Silver Star', 'Tenpo', 'Tenshun', 'Tokinashi'
- po 20 czerwca - odmiany 'Haruao daikon', 'Hi-Light', 'Minowase Summer Cross', 'Natsu-Minowase-3-Go', 'Shin-Hasshu', 'Wakamiya'
- połowa lipca - odmiany 'Aokubi Miyashige Nagafuto', 'Florian', 'Okura', 'Tama Winter'.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.146.195.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!