Zaczęły się już sianokosy. W ubiegłym roku był to ostatni tydzień maja, w tym sezonie zielonki zbierane są wcześniej. Trzeba przypomnieć, że z reguły pierwszy pokos traw wykonywany jest w pierwszej dekadzie czerwca, ale na łąkach dwukośnych, natomiast na tych na których przeprowadzona są trzy pokosy - już od 20 maja. W tym roku nawet wcześniej.

Właśnie zielonka z pierwszego pokosu jest najlepszym surowcem do zakiszania, ponieważ zawiera więcej cukrów, które są niezbędne do prawidłowej fermentacji mlekowej w czasie zakiszania. Co ważne ma też mniej włókna, a więc można ją lepiej sprasować. Gdy jest ona koszona jeszcze przed wykłoszeniem się traw (co najmniej połowa wykłoszonych traw), ma lepsze parametry jakościowe.

Na co trzeba zwracać szczególna uwagę? Przede wszystkim na wartość energetyczną i białkową skoszonej masy. Z kolei ilość energii w zielonce, która jest dostępna dla zwierząt, przede wszystkim zależna jest od strawności suchej masy. Do najważniejszych czynników wpływających na poziom strawności zalicza się: fazę rozwojową roślin, skład gatunkowy i odmianowy runi oraz sposób jej pielęgnacji i użytkowania.

W sumie termin pierwszego pokosu łąk zależny jest od przebiegu pogody i biologicznej dojrzałości roślin, ale zwykle jest on prowadzony w następujących terminach, w odstępach 42-55 dni:
łąki dwukośne:
I pokos - 1-10 czerwca,
II pokos - 10-20 sierpnia;
łąki trzykośne:
I pokos - 20-25 maja,
II pokos - 5-10 lipca,
III pokos - 10-15 września.