PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Skorzonera - niedoceniane warzywo

Skorzonera - niedoceniane warzywo

Autor: Damian Makowski

Dodano: 03-04-2014 12:17

Tagi:

Skorzonera jako warzywo zyskała dużą popularność w całej Europie. Obecnie na potrzeby handlowe jest uprawiana w takich krajach jak: Belgia, Francja, Holandia oraz w Niemczech. W Bawarii (Niemcy) znajdują się duże powierzchnie uprawy tego warzywa korzeniowego.



Skorzonera zwana wężymordem (Scorzonera hispanica ), dawniej ze względu na swoje walory odżywcze była bardziej popularna. W Polsce bardzo rzadko spotykana w handlu. Uprawiana jest raczej przez ogrodników amatorów. Głównym czynnikiem wpływającymi na małą popularność tego warzywa w Polsce jest nieznajomość sposobów przyrządzania korzeni w kuchni.

Drugim powodem są trudności ze zbiorem mechanicznym korzeni, gdyż są one długie i kruche. Do wykopywania korzeni wymagane jest użycie dłuższego wyorywacza lub wideł. Uszkodzenie korzenia powoduje wyciek soku mlecznego, przez co warzywo traci na walorach smakowych i zdolnościach przechowalniczych.

Wartość odżywcza

Częścią jadalną skorzonery są długie (30 cm) korzenie koloru brunatnego. Po obraniu ze skórki, z białego miąższu wydzielany jest sok mleczy, który szybko brunatnieje. Skorzonera ma wysokie walory odżywcze i lecznicze. Korzenie zawierają duże ilości białka (porównywalne do grochu czy fasoli), składników mineralnych, duże ilości witaminy A, B1, E, C. Oprócz tych związków występuje także lecznicza inulina. Jest to wielocukier, który rozkładany jest w organizmie do cukru prostego - fruktozy. Dzięki temu składnikowi warzywo to polecane jest dla osób chorych na cukrzycę jako substytut sacharozy.

Uprawa i zbiór

Nasiona skorzonery wysiewamy pod koniec kwietnia i na początku maja bezpośrednio do gruntu. Siew wykonujemy w rzędach oddalonych od siebie co 20-40 cm, na głębokości do 2 cm. Gleba pod uprawę powinna być dobrze spulchniona, lekka, próchnicza. Zaleca się uprawę w drugim roku po oborniku. Jako przedplon odpowiednie są: fasola, groch. Odradza się uprawę po kapustnych i korzeniowych. Związane jest to z możliwym porażeniem korzeni przez nicienie oraz przez zgniliznę twardzikową i mokrą zgniliznę korzeni.

Zbiór odbywa się jesienią, kiedy liście skorzonery żółkną i obumierają i może trwać najpóźniej do kwietnia następnego roku. Wydłużający się termin zbioru wpływa na gorszą jakość korzeni. Wczesną wiosną roślina wybija także w pęd kwiatostanowy i nie nadaje się do dalszego spożycia.

Przechowywanie

Korzenie skorzonery przechowują się dość dobrze, o ile nie są uszkodzone i porażone przez choroby i szkodniki. Przed przechowywaniem liście usuwa się na wysokości ok. 2 cm. Korzenie najlepiej przechowuje się w chłodni w temperaturze od 0-1°C przy ok. 95 proc. wilgotności względnej. Dobre rezultaty daje także przechowywanie w kopcach, ziemiankach, piwnicach, wałowni albo krótkotrwale w lodówce. Na potrzeby przetwórstwa i na handel skorzonera nie powinna być składowana dłużej niż 2 tygodnie.

Zastosowanie

Wężymord jest delikatnym warzywem korzeniowym o niezwykle szerokim zastosowaniu. W przetwórstwie zagranicznym skorzonera jest konserwowana, a także przerabiana na sok. Znana jest, jako zimowe szparagi i dlatego można ją podobnie przyrządzać i konsumować. Przed spożyciem korzenie należy dokładnie umyć, a następnie obrać ze skórki.

Wężymord serwuje się w postaci ugotowanej, dodatkowo polany sosem beszamelowym lub roztopionym masłem. Aby korzenie nie brązowiały podczas gotowania poleca się dodanie do wody odrobinę mąki. Kawałki korzeni można także obtoczyć w bułce tartej lub mące i podsmażyć na oleju albo ugotować z nich zupę. Idealnie również smakuje na surowo w sałatkach z dodatkiem limonki lub cytryny, majonezu, jabłka, orzechów czy marchwi.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.119.26
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!