Suchodrzew kamczacki jest odporny na mróz i może rosnąć w rejonach o surowym klimacie. Jego pędy wytrzymują mrozy do -45oC, a kwiaty i owoce znoszą przymrozki wiosenne do -8 st. C. Jagoda kamczacka owocuje już w pierwszym roku po posadzeniu. Krzewy są długowieczne, można je uprawiać na tym samym miejscu przez wiele lat.

Krzew najlepiej rośnie i owocuje na stanowiskach słonecznych. Preferuje gleby żyzne, piaszczysto-gliniaste, o odczynie od lekko kwaśnego do zasadowego (pH 5,5-7). Gleby warto wzbogacić nawozem organicznym (10-15 kg na roślinę).

Wiciokrzew jest odporny na choroby i rzadko jest atakowany przez szkodniki. Naturalnie zagęszcza się i dlatego cięcie formujące jest raczej zbędne. Jedynie co 5 lat wykonujemy cięcie odmładzające, wycinając słabe pędy i skracając najstarsze.

Krzewy dorastają do ok. 2 m wysokości i prawie takiej samej szerokości. Zwykle sadzi się je w odstępach co 1,5 m. Wiciokrzew kamczacki jest też idealnym krzewem na żywopłot. Jego gęste ulistnienie i kwiaty są też ozdobą ogrodu. Dodatkowo jest rośliną, która wczesną wiosną zwabia trzmiele i pszczoły. Jagoda kamczacka jest obcopylna, dlatego aby zaowocowała najlepiej jest posadzić obok siebie minimum dwa krzewy różnych odmian.

Na rynku ogrodniczym są dostępne różne kultywary jagody kamczackiej, charakteryzujące się głównie wielkością i kształtem owoców. Dojrzałe u wszystkich odmian są barwy niebieskiej z woskowym nalotem o smaku słodko-kwaśnym z lekką goryczką. Zbiór jagód prowadzi się sukcesywnie. Z dorosłego krzewu można zebrać od 2 do 6 kg owoców.

Owoce jagody wykazują działanie prozdrowotne, ponieważ wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie. Są również bogatym źródłem antyoksydantów (więcej od jagody leśnej i borówki amerykańskiej) w tym polifenoli oraz flawonoidów, wspomagających organizm w walce z wolnymi rodnikami.

Przetwory wykonane z jagód zachowują nawet do 80 proc. tych przeciwutleniaczy. Ponadto jagody wzmacniają i odtruwają organizm z różnych substancji toksycznych, np. metali ciężkich. Z owoców można sporządzić konfitury, soki, nalewki, suszyć i mrozić. Kwaskowaty smak jagód dobrze komponuje się z innymi słodszymi owocami, np. malinami.

Podobał się artykuł? Podziel się!