- Najczęściej sorgo jest uprawiane na potrzeby gospodarstwa, które zajmuje się hodowlą bydła. Zwykle podaje się je jako zielonkę, często dodatek do kukurydzy zbieranej w pełnej dojrzałości dostarczając tym samym większej wilgoci takiej mieszance - mówi portalowi farmer.pl Eugeniusz Piątek, dyrektor Polskiego Związku Producentów Kukurydzy. Można sorgo uprawiać też na biogaz.

Temat uprawy tej tropikalnej rośliny w ostatnim czasie ucichł. Chociaż radzi sobie ona bardzo dobrze w warunkach suszy i niedoboru wody. Sorgo jest ciepłolubne, a więc wrażliwe na temperatury. Szkody wyrządzone przez chłody widoczne są już nawet przy 4°C. Dlatego najlepszym terminem siewu tego gatunku jest koniec maja i początek czerwca, kiedy temperatura gleby wynosi minimum 12-14°C. W zależności od pogody może to być też połowa maja.

Uprawa przedsiewna dla tego gatunku jest zwykle taka sama jak w wypadku kukurydzy. Siew wykonuje się na głębokość 2-4 cm w dobrze uprawioną glebę - najlepiej o strukturze drobnoziarnistej. Gleba powinna być odpowiednio odleżała i ogrzana. Wykonujemy siew rzędowy lub punktowy.

Najlepsze wyniki osiąga się, kiedy wysiewa się 220-240 tys. nasion/ha tj. Zalecany rozstaw rzędów to 40-75 cm. Z kolei rozstaw pomiędzy roślinami w rzędzie nie powinien być mniejszy niż 6 cm. Po siewie można wykonać wałowanie pola.

Obecnie mamy dostępnych kilka odmian sorgo na naszym rynku. Wybierając konkretną trzeba zapoznać się z zaleceniami dla niej.