PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Szparagi z własnego ogródka

Szparagi z własnego ogródka

Autor: Damian Makowski

Dodano: 20-05-2014 10:17

Tagi:

Choć szparagi w Polsce znane są od kilkuset lat, to Polacy długo nie mogli się do nich przekonać. Roślina była raczej uprawiana, jako ozdobna ze względu na jej delikatne i dekoracyjne ulistnienie. Obecnie sprzedaż tego warzywa sukcesywnie rośnie.



Częścią jadalną szparagów są grube barwy białej, zielonej lub fioletowej wypustki młodych pędów. Kolor zależy od rodzaju uprawy. W Polsce popularne są białe szparagi, które uzyskuje się w wyniku bielenia, czyli uprawianych w ziemnych kopcach bez dostępu światła.

Obecnie uprawia się odmiany męskie, takie jak: 'Cumulus', 'Gijnlim', które są dość plenne i szybko rosną. Zbiór dojrzałych szparagów można przeprowadzić już po roku od wysadzenia. Po trzech latach uprawy wycinanie pędów można wykonywać od maja aż do końca czerwca. Podczas wilgotnej i ciepłej pogody szparagi rosną w szybkim tempie (6 cm na dobę), dlatego zbiór przeprowadza się sukcesywnie przez kilka tygodni ścinając długimi nożami wyrastające pędy u nasady wału.

Do założenia uprawy szparagów wybiera się jednoroczne, zdrowe karpy. Można również wiosną wysiać nasiona, jednak ta metoda jest znacznie dłuższa. Zanim podejmiemy się uprawy, zagony powinny być dość głęboko przekopane i zasilone nawozem organicznym (60 kg/10 m2). Następnie w rzędach co 150-170 cm wykopujemy rów. Karpy sadzi się na małych kopczykach w odległości 40-50 cm, na głębokości 25-30 cm i przysypuje 5-8 cm warstwą ziemi. Szparagi zielone sadzi się w płytko ok. 10-15 cm. Uprawa na tym samym miejscu może być prowadzona przez 10 lat.

Jesienią rośliny nawozimy fosforem, w dawce 60-80 kg/ha oraz potasem (150-200 kg/ha). Nawozy azotowe dostarczamy pogłównie. Pierwsza dawka (na początku wiosny) wynosi 20 kg N/ha, zabieg powtarzamy w lipcu (35 kg N/ha) i następnie w sierpniu (50 kg N/ha). Co 3 lata należy między rzędami przeprowadzić nawożenie organiczne. Co roku kontrolujemy odczyn gleby i w przypadku obniżenia się pH (poniżej 6) plantację nawozimy jesienią wapnem (węglan wapna).

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.205.153
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!