Częścią jadalną szparagów są grube barwy białej, zielonej lub fioletowej wypustki młodych pędów. Kolor zależy od rodzaju uprawy. W Polsce popularne są białe szparagi, które uzyskuje się w wyniku bielenia, czyli uprawianych w ziemnych kopcach bez dostępu światła.

Obecnie uprawia się odmiany męskie, takie jak: 'Cumulus', 'Gijnlim', które są dość plenne i szybko rosną. Zbiór dojrzałych szparagów można przeprowadzić już po roku od wysadzenia. Po trzech latach uprawy wycinanie pędów można wykonywać od maja aż do końca czerwca. Podczas wilgotnej i ciepłej pogody szparagi rosną w szybkim tempie (6 cm na dobę), dlatego zbiór przeprowadza się sukcesywnie przez kilka tygodni ścinając długimi nożami wyrastające pędy u nasady wału.

Do założenia uprawy szparagów wybiera się jednoroczne, zdrowe karpy. Można również wiosną wysiać nasiona, jednak ta metoda jest znacznie dłuższa. Zanim podejmiemy się uprawy, zagony powinny być dość głęboko przekopane i zasilone nawozem organicznym (60 kg/10 m2). Następnie w rzędach co 150-170 cm wykopujemy rów. Karpy sadzi się na małych kopczykach w odległości 40-50 cm, na głębokości 25-30 cm i przysypuje 5-8 cm warstwą ziemi. Szparagi zielone sadzi się w płytko ok. 10-15 cm. Uprawa na tym samym miejscu może być prowadzona przez 10 lat.

Jesienią rośliny nawozimy fosforem, w dawce 60-80 kg/ha oraz potasem (150-200 kg/ha). Nawozy azotowe dostarczamy pogłównie. Pierwsza dawka (na początku wiosny) wynosi 20 kg N/ha, zabieg powtarzamy w lipcu (35 kg N/ha) i następnie w sierpniu (50 kg N/ha). Co 3 lata należy między rzędami przeprowadzić nawożenie organiczne. Co roku kontrolujemy odczyn gleby i w przypadku obniżenia się pH (poniżej 6) plantację nawozimy jesienią wapnem (węglan wapna).

Podobał się artykuł? Podziel się!