Za kapustę białą na największym krajowym rynku hurtowym w Broniszach koło Warszawy odbiorcy płacą tylko 30 proc. ceny z 2010 r. Kosztuje ona średnio 0,40 zł za kilogram podczas, gdy w 2010 r. było to 1,25 zł/kg. Ale kapustę można kupić już za 25 groszy za kilogram, co oznacza, że dwudziestokilogramowy worek kapusty kosztuje tylko 5 złotych.

O ponad połowę tańsza, niż w ubiegłym roku, jest cebula biała. Kosztuje 0,55 zł/kg, a w ubiegłym roku było to 1,20 zł/kg. O jedną czwartą tańsze są selery i pory - kosztują w ofercie hurtowej odpowiednio 1,50 zł/kg i 2,20 zł/kg.

W tym roku zbiory ziemniaków są niższe niż w ubiegłym, ale kosztują one o połowę mniej niż w 2010 r. Zdaniem Skoczewskiej, można to wytłumaczyć mniejszym popytem na te warzywa, co wiąże się ze zmianą modelu konsumpcji, w którym ziemniaki zastępowane są ryżem i kaszami.

O 30 proc. wyższe w 2011 r. były zbiory jabłek. Szacuje się, że zebrano blisko 2,9 miliona ton tych owoców. Dobre zbiory przełożyły się na spadek cen. Producenci sprzedają jabłka odmian: Champion, Lobo, Cortland i Jonagold średnio po 1,25zł/kg, czyli o 50 proc. taniej niż rok temu.

O ok. 25 proc. tańsze są gruszki. Odmiana "konferencja" sprzedawana jest w cenie hurtowej ok. 3 zł/kg z tendencją zniżkową.

Natomiast w handlu detalicznym (w stołecznych sklepach i na bazarach) jabłka i gruszki kosztują nawet dwa razy więcej niż w hurcie.