PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Trawa cytrynowa, czy ma szanse na polskim rynku zielarskim?

Trawa cytrynowa, czy ma szanse na polskim rynku zielarskim?

Trawa cytrynowa zwana również palczatką cytrynową cieszy się dużym zainteresowaniem wśród konsumentów. Czy ta jadalna trawa będzie uprawiana na skalę produkcyjną w Polsce?



Palczatka cytrynowa (Cymbopogon citratus) zwana trawą cytrynową obecnie przeżywa swój debiut na konsumenckim rynku zielarsko-przyprawowym. W sklepach i na portalach internetowych cieszy się niemałą popularnością. Co jest tego powodem? Czy ta jadalna trawa stwarza dobre perspektywy uprawy na skale produkcyjną w Polsce?.

W Polsce sprzedawana jest w postaci surowych pędów pakowanych na tackach lub w postaci suszu. Częścią jadalną trawy jest dolna zgrubiała część pędu, która posiada intensywny aromat cytryny i imbiru. Roślina jest znana i stosowana w kuchni hinduskiej i tajskiej, jako przyprawa do różnych dań, sosów, zup, napojów i deserów, nadając im wyrazisty, cytrynowy smak. Zerwane pędy mogą być przechowywane do 2 tyg. w lodówce.

Posiada również właściwości lecznicze i jest stosowana, jako środek moczopędny, reguluje procesy trawienne, działa napotnie, poprawia koncentrację i uśmierza bóle menstruacyjne. Zawarty w niej cytral niszczy komórki nowotworowe.

Uprawiana jest na skalę produkcyjną w Azji Południowo-Wschodniej, Brazylii, Afryce, USA, gdzie uzyskuje się do 500 kg/ha świeżego surowca. Do Europy (Wielka Brytania, Francja, Niemcy) rocznie eksportowanych jest od 20-65 tys. kg świeżych pędów trawy cytrynowej.

Trawa w naszym klimacie może być uprawiana tylko jako roślina jednoroczna, gdyż wrażliwa jest na niskie temperatury. Rozmnażana jest z siewu lub wegetatywnie poprzez ukorzenianie oderwanych pędów. Nie ma dużych wymagań i jedynie do prawidłowego wzrostu potrzebuje żyznego podłoża, ciepłego i słonecznego stanowiska i średnio wilgotnej gleby. W polskich warunkach może osiągnąć nawet 1 m wysokości, tworząc szerokie kępy. Na zimę rośliny mogą być przechowywane w temperaturze ok.10°C.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.81.223
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!