Jak informuje FAMMU/FAPA  zrzeszeni w organizacji producenci wyrazili swoje obawy dotyczące niepokojącej sytuacji na rynku przetworzonych owoców, zwłaszcza tych do produkcji, których używany jest cukier.

Cała sytuacja dotyczyła sezonu 2010/2011, w którym unijni przetwórcy mocno odczuli rekordową zwyżkę cen cukru. Największe straty, zdaniem przedstawicieli Profela ponieśli producenci i przetwórcy dżemów, galaretek, owocowych musów i puree oraz owoców puszkowanych czy syropów owocowych, w tym szczególnie wszystkich przetworzonych owoców za pomocą lub z dodatkiem cukru.

Właśnie w tych powyżej wspomnianych produktach udział ceny cukru stanowi nawet od 15 proc. do 40 proc. w finalnej cenie przetworzonego produktu. W porównaniu do sytuacji z roku 2009 - ceny cukru używanego w przetwórstwie owocowym wzrosły w sezonie 2010/2011 nawet o 30-40 proc.

Zdaniem przetwórców sezon 2010/2011 należy zaliczyć do jednego z najgorszych, tym razem nie z uwagi na brak surowca do przetwórstwa ale na rekordowe ceny surowca współtworzącego finalny produkt – cukru. Przypomnijmy, iż PROFEL zrzesza około 500 małych, średnich i dużych firm – przetwórców, których łączny roczny poziom produkcji przetworów owocowo-warzywnych kształtuje się na poziomie 1,2 mln ton puszkowanych owoców, 2,3 mln ton puszkowanych warzyw czy chociażby 2,5 mln ton mrożonek warzywnych, 35,0 tys. ton suszu czy 650,0 tys. ton owoców przetworzonych w inny sposób, informują analitycy FAMMU/FAPY.