Rumianek pospolity nie tylko pięknie pachnie, ale i odznacza się właściwościami farmaceutycznymi. W naszym kraju powierzchnia upraw rumianku zajmuje 1000-1200 ha. Zlokalizowana jest ona głównie na Lubelszczyźnie. Powszechnie uprawianą odmianą jest zarejestrowany w 1970 r. Złoty Łan. Surowiec skupowany jest przede wszystkim przez firmy prywatne.

- Ten rok jest bardzo niekorzystny dla uprawy rumianku. Najpierw była susza i rumianek nie wyrósł, był niski. Teraz nie ma możliwości dostatecznie wyschnąć z powodu opadów deszczu - mówi prof. Katarzyna Seidler-Łożykowska z Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich.
W jej ocenie średnie plony w Polsce sięgają 600 kg nasion z hektara.- Powszechnie surowcem rumianku jest kwiatostan u nas w kraju jest to kwiat rurkowy. Plantatorzy nie odnawiają materiału siewnego. Przesiewają rozkrusz, w którym jest dopuszczone 10 proc. nasion i odsiewają troszeczkę tych nasion. To im służy do założenia plantacji na następny rok, dlatego surowiec jest niskiej jakości - dodaje specjalistka.