Dalia, zwana potocznie georginią, to pięknie kwitnące rośliny bulwiaste. Cenione są ze względu na duże, wielobarwne kwiaty, które nieustannie ukazują się aż do jesieni. Dalia pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Do Europy sprowadzono ją w XIX wieku. W wyniku prac hodowlanych powstało wiele odmian i form charakteryzujących się kolorem, kształtem, wielkością kwiatów oraz siłą wzrostu.

Wśród odmian dalii wyróżniamy wysokie (100-160 cm) przeznaczone do uprawy w ogrodzie lub niskie (do 70 cm) - idealne do dużych donic na balkon i taras. Ze względu na kształt płatków wyróżniamy dalie: pomponowe, kaktusowe, anemonowe i pojedyncze. W obrębie tych podstawowych form na rynku pojawiły się odmiany: kołnierzykowe, strzępiaste, peoniowe, storczykowe czy grzebieniaste. Wybór odmian i form jest naprawdę ogromny.

Dalie można rozmnażać za pomocą nasion (wysiew w marcu do inspektu), dzieląc karpy lub ukorzenić sadzonki, które wyrosły podczas zimowania. W przypadku wysiewania możemy nie uzyskać roślin konkretnej odmiany, a jedynie mieszańca lub formę wyjściową wytwarzającą głównie kwiaty pojedyncze lub półpełne. Bardziej skutecznym sposobem powiększenia kolekcji danej odmiany jest wiosenne rozmnażanie poprzez dzielenie karpy lub ukorzenianie sadzonek. Podczas dzielenia każda nowo uzyskana karpa powinna posiadać co najmniej jeden pąk.

Przed wysadzeniem, karpy należy oczyścić z spleśniałych, zeszłorocznych pędów. Usuwamy również naderwane bulwy, z których nie wyrosną już pędy. Można przeznaczyć je na kompost. Warto przed sadzeniem karpę namoczyć w wodzie z dodatkiem preparatu grzybobójczego o szerokim spektrum działania.

Stanowisko pod uprawę dalii powinno być słoneczne i osłonięte od silnych wiatrów. Glebę pod wysadzeniem należy dobrze spulchnić i wzbogacić kompostem. Dalia ma duże wymagania pokarmowe, w związku z tym do dołka wsypujemy garść nawozu wieloskładnikowego i mieszamy z ziemią. Karpa powinna znajdować się ok. 15 cm pod powierzchnią gleby, dzięki temu mocno się zakorzeni i roślina nie będzie się wyłamywać pod swoim ciężarem. Najlepsza pod uprawę dalii to lekka, zasobna w próchnicę gleba. Ciężkie i gliniaste podłoże rozluźniamy kompostem lub przekompostowaną korą. Donice, w których posadzone są odmiany niskie powinny posiadać dość duże dziury odpływowe, ponieważ bulwy łatwo ulegają gniciu.

Dalie można komponować z innymi roślinami np. nachyłek, onętek, szałwia omączona, ślazówka, cynie, gaura. Należy pamiętać, że dalia szeroko się rozrasta, dlatego rośliny uzupełniające sadzimy w odległości ok. 50 cm. Georginie można także sadzić z kannami i tworzyć z nich żywopłoty. Posadzone pojedynczo, również wyglądają bardzo dekoracyjnie.