Miało by się tak stać w kontekście polityki zazieleniania, która powinna być wprowadzona od 2014 r. Z zebranych danych wynika, że powierzchnia EFA powinna obejmować 5-7 proc. gospodarstwa rolnego.

- Obecnie Unia jest tylko w jednej trzeciej samowystarczalna w produkcji pasz wysokobiałkowych, a większość ich wolumenu pochodzi z państw Meroscur z Ameryki Południowej. Rośliny strączkowe pełnią ważną rolę w procesie polepszania jakości gleby poprzez wiązanie azotu. Propozycję poparło 12 innych państw. Temat zazieleniania zostanie ponownie poruszony na ministerialnym spotkaniu w 18-19 marca br – podaje FAMMU/FAPA.

Jak się okazuje Dacian Ciolos - komisarz ds. rolnictwa, jest gotowy wziąć pod uwagę możliwość zakwalifikowania upraw roślin wysokobiałkowych jako grunty użytkowane ekologicznie, jakkolwiek przypomniał ministrom, że wsparcie dla strączkowych może narazić Unię na opór ze strony WTO.