Pierwsze objawy mogą wystąpić już w fazie liścieni i 2-3 liści właściwych. Choroba objawia się występowaniem na liściach oliwkowo-żółtych plam ograniczonych nerwami blaszki liściowej. Przy silnym porażeniu plamy brązowieją, wykruszają się pozostawiając dziury w liściach. Podczas wilgotnej i ciepłej pogody zaobserwować można białawy wyciek na spodniej stronie liścia. Choroba powoduje, że ogórki słabiej rosną i plonują. Owoce są skarłowaciałe, czasami zniekształcone i również posiadają plamki. Może wówczas dochodzić do wtórnego zakażenia innymi chorobami, np. szarą pleśnią.

Zwalczanie jest konieczne nawet po stwierdzeniu sporadycznych symptomów. Zaleca się opryskiwanie roślin podczas sezonu wegetacyjnego preparatami miedziowymi, np. Miedzian 50 WG (dawka 2,5 kg/ha), Champion 50 WP (2,5-3 kg/ha). Należy wykonać 2-3 zabiegi w odstępie 7-10 dniowym, zachowując okres karencji, który wynosi 7 dni. Pomocne w zwalczaniu bakteriozy są również preparaty zawierające ekstrakty z grejpfruta (w dawce 1,5 L/ha), np. Grevit 200 SL, Biosept Active 33 SL, Biochikol 020 PC.

Aby ustrzec się choroby w następnych latach warto pamiętać o zmianowaniu (po 2-3 letniej przerwie w uprawie dyniowatych), przedplonie (gorczyca), uprawie odmian tolerancyjnych, zaprawianiu nasion tuż przed siewem.Bakterie zimują w resztkach porażonych roślin i na nasionach.