Coraz więcej pojawia się w sprzedaży śliwek, jabłek i gruszek. Kończą się natomiast dostawy krajowych brzoskwiń.

Najczęściej oferowana w sierpniu odmiana gruszek klapsa kosztuje w hurcie 2,50 zł za kilogram; rok temu była ona o 1 zł droższa. Dużo jest jabłek - ich ceny są zbliżone do cen sprzed roku. Np. za odmianę Piros trzeba najczęściej zapłacić ok. 2,3 zł/kg, czyli tyle, ile w 2011 r. Przeciętna cena śliwek w sierpniu to ok. 3 zł/kg, ale drobne węgierki już można nabyć w cenie poniżej 2,0 zł/kg. Jak zauważa Skoczewska, zwykle w końcu sierpnia spadają ceny śliwek, gruszek i jabłek.

Ceny większości warzyw są zbliżone do cen z ubiegłego roku. Dużo tańsza niż rok temu jest cebula oraz cukinie. Cebula kosztuje ok. 0,70 zł za kg, a cukinia - 1,5 za kg. Cena fasoli szparagowej - to 3,30 zł/kg, czyli tyle, ile w sierpniu ubiegłego roku.

Droższe są kalafiory - ich cena to 3 zł za sztukę. Zdaniem rzeczniczki, jest to sytuacja przejściowa. W lipcu podaż była duża i w związku z tym kalafiory były wyjątkowo tanie. Teraz dostawy są mniejsze i stąd wzrost cen, ale we wrześniu można się spodziewać większych dostaw i spadku cen.

Nieznacznie droższe w porównaniu z rokiem ubiegłym są ogórki gruntowe i pomidory. Za kilogram ogórków w sprzedaży hurtowej trzeba zapłacić 2 zł i tyle samo kosztują pomidory.

Tanie są ziemniaki - kosztują 35-40 groszy za kilogram.