PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W kraju czas kiszonek

Autor: farmer.pl, Tomasz Mroczkowski

Dodano: 31-05-2013 14:46

Tagi:

W większości kraju już zebrano pierwszy pokos traw. Nie w każdym przypadku udało się uzyskać idealny materiał na kiszonkę – powodem były warunki pogodowe.



Kiedyś podstawową paszą pozyskiwaną z użytków zielonych było siano. W porównaniu do tendencji sprzed kilkunastu lat produkcja kiszonek i sianokiszonek z traw nabrała dużego znaczenia. Stało się tak dlatego, że często wartość zakiszonych traw przewyższa wartość siana - o ile zostały prawidłowo zakiszone. Nie bez znaczenia jest też znacznie krótszy czas, który jest potrzebny od momentu skoszenia do sprzątnięcia roślin z łąki.

Kiszenie, czy to w balotach owiniętych folią, czy w pryzmach, jest formą konserwacji paszy polegającej na stworzeniu optymalnych warunków dla rozwoju bakterii kwasu mlekowego. Mikroorganizmy te dobrze rozwijają się w warunkach beztlenowych, choć są aerotolerancyjne. Do ich zadania należy obniżenie w skutek wytwarzania kwasu mlekowego odczynu pH zielonki do około 4,2 (zużywają do tego niewielką ilość cukrów i azotu), przez co hamują rozwój mikroorganizmów niepożądanych, jak bakterie kwasu masłowego, które w tych warunkach nie mogą się rozwijać. Zawartość kwasu mlekowego w dobrze przygotowanej kiszonce z traw to około 3-3,5 proc.

Z kolei bakterie kwasu octowego są organizmami tlenowymi, a ich działalność ma kluczowe znaczenie w początkowej fazie zakiszania. Zużywają one resztki tlenu, który nie został „wypchnięty" z zakiszanej masy roślinnej. Bardzo ważnym czynnikiem warunkującym zakiszanie jest więc odpowiednie zagęszczenie kiszonki, aby tego tlenu było jak najmniej. Skutkiem ich rozwoju jest wytwarzanie kwasu octowego, którego ilość w kiszonce powinna kształtować się w okolicach 1-1,5 proc.

Należy zadbać również o odpowiednią wilgotność. Materiał roślinny przeznaczany do zakiszenia powinien mieć około 35 proc. zawartości suchej masy. W terenie można wilgotność tą sprawdzić w prosty sposób stosując „regułę praczki". Polega ona na wykręceniu przy użyciu własnych rąk garści roślin - jak przy wyciskaniu wody z prania. Jeżeli nie uda nam się wycisnąć z roślin strużki wody, natomiast nasze dłonie są od nich wilgotne - znaczy to, że rośliny mają odpowiednią zawartość suchej masy i nadają się do zakiszania.

Przy większej wilgotności może nastąpić rozwój bakterii gnilnych, doprowadzających do dużych strat cukrów i rozkładu białka, a także grzybów. W skutek ich wzmożonego działania kiszonka może się zagrzewać, psuć i być dyskwalifikowana jako pasza.

Parametry, którymi powinna cechować się dobra kiszonka to:
- pH: 4,2 - 4,6
- zawartość suchej masy: 30 - 40 proc.,
- białko ogólne: około 17 proc.,
- włókno: 22 - 25 proc.,
- energia: > 6,4 MJ
- kwas mlekowy: 3 - 3,5 proc.,
- kwas octowy: 1 - 1,5 proc.,
- kwas masłowy: do 0,1 proc., najlepiej brak
- alkohol do 1 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.226.209.201
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!