Naukowcy z brytyjskiego Uniwersytetu Warwick i australijskiego Uniwersytetu Queensland prowadzili badania wśród ponad 12 tys. osób, które wypełniały dzienniki żywieniowe oraz regularnie przechodziły testy mierzące samopoczucie psychiczne.

W przypadku uczestników, w których diecie początkowo prawie wcale nie było warzyw i owoców, a następnie zmienili ją na zdrowszą (zawierającą od pięciu do ośmiu porcji warzyw i owoców dziennie), zaobserwowano znaczną poprawę satysfakcji z życia. Zmiana ta była porównywalna z tą, która obserwuje się u osób po długim okresie bezrobocia w końcu rozpoczynających pracę.

Po wzięciu pod uwagę wpływu takich czynników, jak czynniki osobiste czy zmiany dochodu - naukowcy stwierdzili, że zwiększenie poczucia szczęścia było związane z każdą dodatkową porcją warzyw lub owoców w jadłospisie (do ośmiu porcji dziennie). Pozytywne efekty były widoczne w ciągu dwóch lat od zmiany sposobu odżywiania.

- Warzywa i owoce najwyraźniej szybciej wzmacniają nasze poczucie szczęścia, niż poprawiają zdrowie fizyczne. Być może przesłanie płynące z tych badań okaże się bardziej motywujące do zmiany nawyków żywieniowych, niż tradycyjne informacje o korzyściach dla zdrowia fizycznego - komentują autorzy badań.

Wyniki te nawiązują do wcześniejszych analiz, które wskazywały na związek optymizmu z większym poziomem karotenoidów (naturalnych przeciwutleniaczy) we krwi.

Podobał się artykuł? Podziel się!