Wulkan i Jowisz
Szczypiorek ma małe wymagania klimatyczne, jest wytrzymały na niskie temperatury i może zimować bez przykrycia. Szybko rośnie w temperaturze powyżej 15 st.C, lecz najsilniejszy przyrost zielonej masy następuje w temperaturze 20–30 st.C. Szczypiorek wymaga umiarkowanej wilgotności podłoża i powietrza. Dobrze znosi susze, lecz wówczas jest mniej soczysty. Rośnie najlepiej na żyznej i wilgotnej glebie. Jak każda roślina trwała uprawiany jest poza zmianowaniem, wymaga jednak grządki wolnej od chwastów, zwłaszcza od perzu. Szczypiorek wysiewa się zazwyczaj w końcu marca. Do dyspozycji są dwie odmiany: Wulkan i Jowisz. Wulkan jest odmianą bardzo plenną, przeznaczoną do uprawy w gruncie oraz pod osłonami, do wczesnego pędzenia w skrzynkach i doniczkach. Tworzy mocne kępki. Liście są żywozielone, dość długie, średniej grubości, smaczne i aromatyczne. Jowisz jest odmianą najnowszą, bardzo plenną, przeznaczoną do uprawy w gruncie oraz pod osłonami, a także do wczesnego pędzenia w skrzynkach lub doniczkach. Rośliny są dość wysokie i zwarte. Liście ma żywozielone, dłuższe i grubsze w porównaniu do odmiany Wulkan, smaczne i aromatyczne. Zbiór szczypiorku uprawianego w gruncie rozpoczyna się w drugim roku uprawy. Z 1 mkw. można uzyskać około 3 kg szczypiorku. Po zbiorze liście szybko odrastają i uzyskuje się po 4 tygodniach następny plon. Po 3–4 latach uprawy plantację szczypiorku należy zlikwidować, bo plon po tym czasie będzie znacznie niższy.

Źródło: Farmer 02/2007