PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Cebula dobra na wszystko

Autor: Maria Znaniecka

Dodano: 04-07-2007 15:28

Tagi:

Trudno znaleźć warzywo równie popularne jak cebula. A jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak rozmaite mogą być kształty i kolory cebuli. Jedne są okrągłe, inne spłaszczone, o różnym smaku i twardości miąższu. Są cebule złote, żółtobrązowe, czerwone i białe. Wszystko zależy od odmiany.



Najpopularniejsza jest nadal cebula zwyczajna żółta takich znanych odmian, jak Czerniakowska, Majka, Cymes, a z najnowszych: bardzo wczesna Zorza, średnio wczesna Wama, średnio późna Wojka czy późne Ławica, Wola, Pino. Ich kolory, zależnie od odmiany, są ciemnożółte (Zorza i Wojka), żółto błyszczące (Wama), złotożółte (Ławica), żółto-brązowo-złote (Wola) i bladobrązowa (Pino). Nie brakuje zwolenników odmian w kolorze czerwonym. Łuski i miąższ zawdzięczają swój piękny kolor obecności barwników antocyjanowych. Cebule czerwone mają soczysty i łagodny miąższ. Szczególnie polecana jest średnio wczesna Karmen, o pięknej karminowoczerwonej barwie łuski. Tworzy ona duże cebule o twardym, soczystym, fioletowo-białym, łagodnym w smaku miąższu. W kolorze czerwono-fioletowym jest  średnio późna Wenta i Red Baron. Białych odmian nie jest wiele, do chętnie uprawianych należy Agostana. Cebulę można siać wprost do gruntu, najlepiej na przełomie marca i kwietnia, a zbiera się ją od połowy lipca do połowy września. O kilka tygodni szybciej niż z siewu można uzyskać dojrzałą cebulę z rozsady, przygotowanej wcześniej pod osłonami. Można też wysadzać cebulę dymkę. Cebula lubi gleby bogate w próchnicę, żyzne, wilgotne i przepuszczalne, o odczynie pH od 6 do 7. Na tym samym stanowisku cebulę można uprawiać dopiero po 3–4 latach. Najlepszym przedplonem są warzywa strączkowe lub dyniowate.

Wulkan i Jowisz
Szczypiorek ma małe wymagania klimatyczne, jest wytrzymały na niskie temperatury i może zimować bez przykrycia. Szybko rośnie w temperaturze powyżej 15 st.C, lecz najsilniejszy przyrost zielonej masy następuje w temperaturze 20–30 st.C. Szczypiorek wymaga umiarkowanej wilgotności podłoża i powietrza. Dobrze znosi susze, lecz wówczas jest mniej soczysty. Rośnie najlepiej na żyznej i wilgotnej glebie. Jak każda roślina trwała uprawiany jest poza zmianowaniem, wymaga jednak grządki wolnej od chwastów, zwłaszcza od perzu. Szczypiorek wysiewa się zazwyczaj w końcu marca. Do dyspozycji są dwie odmiany: Wulkan i Jowisz. Wulkan jest odmianą bardzo plenną, przeznaczoną do uprawy w gruncie oraz pod osłonami, do wczesnego pędzenia w skrzynkach i doniczkach. Tworzy mocne kępki. Liście są żywozielone, dość długie, średniej grubości, smaczne i aromatyczne. Jowisz jest odmianą najnowszą, bardzo plenną, przeznaczoną do uprawy w gruncie oraz pod osłonami, a także do wczesnego pędzenia w skrzynkach lub doniczkach. Rośliny są dość wysokie i zwarte. Liście ma żywozielone, dłuższe i grubsze w porównaniu do odmiany Wulkan, smaczne i aromatyczne. Zbiór szczypiorku uprawianego w gruncie rozpoczyna się w drugim roku uprawy. Z 1 mkw. można uzyskać około 3 kg szczypiorku. Po zbiorze liście szybko odrastają i uzyskuje się po 4 tygodniach następny plon. Po 3–4 latach uprawy plantację szczypiorku należy zlikwidować, bo plon po tym czasie będzie znacznie niższy.

Źródło: Farmer 02/2007

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.86.28
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!