Celem naukowców, którzy prowadzili swe eksperymenty przez cztery miesiące, było uczynienie warzywa bardziej "przyjaznym" i łatwym w obróbce. Wielu konsumentów zniechęca do kupowania tego przysmaku właśnie jego twardy "pancerz".

Nowe delikatne karczochy, wyhodowane przez badaczy z Instytutu Produkcji Żywności w Bari trafią już wkrótce do sklepów we Włoszech. Ich przygotowanie będzie bardzo proste.

"Udało nam się uzyskać serca karczochów eliminując najtwardsze i włókniste przysadki zewnętrzne oraz skracając jego długą łodygę" - powiedział Nicola Calabrese z Instytutu w stolicy Apulii. Poinformował, że rezultaty badań jego zespołu są lepsze niż się spodziewano.

Zdołaliśmy - zapewnił - zachować wszystkie wartości odżywcze i smakowe karczochów oraz przedłużyć ich trwałość. Nowe karczochy będzie można trzymać w lodówce do dziesięciu dni.

Wartość rocznej produkcji karczochów we Włoszech szacowana jest na 700 mln euro. Nic zatem dziwnego, podkreśla się, że hodowcy walczą o klientów i muszą jeszcze bardziej zachęcić ich do kupowania tych warzyw.

Niedawno włoskie media zelektryzowała informacja o tym, że w Avezzano w środkowych Włoszech karczoch eksplodował w rękach myjącej go nad zlewem kobiety. Odniosła ona niegroźne obrażenia. Okazało się, że przyczyną wybuchu warzywa była nadmierna koncentracja substancji chemicznych z nawozów, które dostały się do jego środka.

Źródło: PAP