W 2006 roku zbiory warzyw wyniosły 4,1 mln ton i były o ok. 14 proc. niższe niż w poprzednim roku. Według IERiGŻ, przyczyną niższych zbiorów warzyw w ub.r. była letnia susza. Najbardziej, bo aż o 19 proc. spadły plony cebuli, znacznie mniej było także kapusty, buraków, marchwi i kalafiorów.

Ceny skupu warzyw były natomiast nieznacznie wyższe niż w sezonie 2005/2006. Np. średnia cena kapusty wyniosła 0,40 zł/kg wobec 0,43 zł/kg w poprzednim sezonie, marchew kosztowała 0,30 zł/kg (wobec 0,27 zł/kg w 2005 r.), cebula - 0,55 zł/kg (0,42 zł/kg rok wcześniej).

Jeszcze droższe były warzywa oferowane bezpośrednio na rynek. Kapusta kosztowała średnio 0,60 zł/kg, marchew 0,72 zł/kg, a cebula 0,59 zł/kg.

Z badań Instytutu wynika, że w ubiegłym roku była opłacalna uprawa prawie wszystkich warzyw - z wyjątkiem pomidorów na cele przemysłowe, ale do ich produkcji była unijna dopłata.

- Rolnikom najmniej opłacała się w 2006 r. uprawa kapusty, bardzo wysokie były zaś ceny cebuli. Dlatego w tym roku wzrośnie powierzchnia uprawy tych ostatnich, a spadnie kapusty - zauważa dr Bożena Nosecka z Instytutu. Dodała, że co roku rolnicy produkują coraz więcej warzyw, zwłaszcza takich jak brokuły, kukurydza czy papryka.

Zdaniem Noseckiej, w sezonie 2006/2007 ceny skupu większości warzyw jeszcze wzrosną. W skupie warzyw do konsumpcji najbardziej wzrosną ceny cebuli - o ponad 60 proc., marchwi - 10 proc. , pietruszki i fasoli - o 20 proc. O ok. 25 proc. powinna spaść cena kapusty.

Według Głównego Urzędu Statystycznego (GUS), w 2006 roku nastąpił spadek spożycia warzyw i ich przetworów. W 2005 roku wyniosło ono 110 kg na osobę, zaś rok później 108-109 kg na osobę. Więcej niż rok wcześniej jedliśmy pomidorów i ogórków.

Wydatki na warzywa i ich przetwory stanowiły 7,6 proc. wydatków na żywność i zajmowały czwarte miejsce w wydatkach gospodarstw domowych na produkty żywnościowe - wynika z danych GUS.

Źródło: tvn.24

Podobał się artykuł? Podziel się!