To niezbyt optymistyczna wiadomość dla producentów, tym bardziej, że zeszły rok pod względem zbiorów był nieudany. A dyktowana teraz przez chłodnie cena jest wysoka. Kto ma własne zapasy, ten raczej nie dokupuje surowca na rynku, ale podpisuje już umowy kontraktacyjne na nadchodzący sezon. Pod dostatkiem i w niższej niż rok temu cenie są mrożone wiśnie bez pestek.

Pogoda w zeszłym roku wyjątkowo tym owocom sprzyjała. Z problemem braku surowca borykają się także zakłady produkujące frytki – ziemniaki bardzo źle się przechowały i towaru brakuje. Przeszukiwanie na rynku niewiele pomaga, producenci posiłkują się więc pośrednikami, którzy już w zeszłym roku zrobili odpowiednie zapasy i teraz mogą przebierać w ofertach kupna. 

Warzywa mrożone dla przetwórstwa zł/kg cebula 2,00 – 2,40 marchew 1,30 – 1,50 fasola 2,40 – 2,70 papryka 2,10 – 3,15 seler 1,70 – 2,20 pory 2,10 – 2,30
Podobna sytuacja jest z większością mrożonych warzyw. Towaru jest niewiele, a ceny są wyższe niż rok wcześniej. Brakuje cebuli, fasoli i dobrej jakości papryki. Ta ostatnia w większości sprowadzana jest z zagranicy. 


Warzywa mrożone dla przetwórstwa zł/kg pasternak 1,70 – 1,80 kukurydza 3,00 – 3,30 groszek zielony 2,80 – 3,00

Owoce mrożone zł/kg czarna porzeczka 2,20 – 2,40 truskawki 5,30 – 5,60 wiśnie bez pestek 2,80 – 3,10

Ziemniaki mrożone zł/kg kostka 1,60 – 1,90 do produkcji frytek 0,50 – 0,80

Najbardziej zdrożał zielony groszek. Zeszłoroczna susza zdziesiątkowała uprawy i dostępny teraz towar pochodzi z Węgier i Czech. Z tych krajów importowana jest także większość dostępnej na rynku mrożonej kukurydzy. Polskiej na takie cele praktycznie się nie produkuje.

Źródło: Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!