Ceny większości warzyw korzeniowych zdrożało od zeszłego tygodnia o kilka – kilkanaście gr. Rekordziści - pietruszka i pory, zdrożały od razu o kilkadziesiąt gr.

W górę poszły także notowania wszystkich rodzajów kapust, marchwi, buraków, selerów, a nawet cebuli i ziemniaków, choć nadal są one znacznie tańsze niż przed rokiem. Mała podaż umacnia cenę, a ci którzy przechowują warzywa w kopcach na ich otwarcie zdecydują się dopiero w marcu.

Wschodni rynek przymierza się do wzmożonego eksportu, ale w kręgu zainteresowań kupców są przede wszystkim nasze jabłka. Jednak obecne stanowią dla nich dużą barierę, szczególnie przy rozliczeniach dolarowych. A towar nim dotrze do klienta drożeje nawet 3-krotnie.

Więcej spółdzielnie ogrodnicze płaca także za jabłka. Teraz średnia cena owoców deserowych to złoty 90 gr, czyli jest o połowę wyższa niż przed rokiem.

Bardzo spokojnie w zakładach przetwórczych. Kupowana jest przede wszystkim cebula – bo w tym sezonie to wyjątkowo tani towar. Zdecydowanie mniejszy jest teraz skup drogich warzyw korzeniowych. 


Jabłka zł/kg

spółdzielnie ogrodnicze

deserowe 1,20 – 2,50 Gala 1,20 – 2,20 Jonagold 1,20 – 2,00 Lobo 2,00 – 2,50 Rubin 1,20 – 2,30 Champion 1,20 – 2,30 źródło: IER  
 

Warzywa zł/kg

zakłady przetwórcze

cebula obierana 0,75 – 0,80 kapusta biała 0,25 – 0,35 marchew   na kostkę 0,24 – 0,26 na plastry 0,36 buraki 0,20 – 0,25 selery 0,60 – 0,75 źródło: IER  

Źródło: Agnieszka Niemcewicz/Agrobiznes