Jedna na rodzinę
Karierę w ostatnich latach robi cukinia. Jest to rezultat jej wszechstronnego zastosowania (na surowo, faszerowana, pieczona, marynowana). Cukinia jest wyjątkowo plenna, dlatego na potrzeby małej rodziny wystarczy jedna roślina. Uprawiane rośliny mają krzaczasty pokrój, a ich duże, zielone, często wzorzyste liście są prawdziwą ozdobą warzywnika. Do polecanych odmian cukinii należą: Nefryt F1, Greta F1, Atena Polka F1, Soraya. Nefryt F1 jest rewelacyjną odmianą ze względu na wytwarzanie dużej ilości kwiatów żeńskich, a tym samym bardzo wysoki plon młodych owoców. Owoce młode są intensywnie zielone, ich skórka jest lśniąca z kremowymi kropkami lub plamkami. Owoce dojrzałe mają barwę intensywniejszą, aż do czarnozielonej. Owoce są kształtne, o długości 50 cm, średnicy 12–16 cm i masie 3,5–4,5 kg. Odmianą o zielonych owocach jest także Soraya. Jej owoce są również kształtne, o podobnych wymiarach jak poprzednia odmiana, może tylko nieco lżejsze. Soraya wiąże owoce nawet w niższych temperaturach. Żółtopomarańczowe są owoce odmiany Atena Polka F1, która plonuje aż do wystąpienia przymrozków. Greta F1 tworzy owoce silnie wydłużone, maczugowate, o jasnozielonej skórce z białym, marmurkowatym rysunkiem. Młode owoce są wyjątkowo smaczne (18–20 cm) i doskonale nadają się do konserwowania.

Patison Polo F1
To pierwsza polska heterozyjna odmiana wytwarzająca dużą ilość kwiatów żeńskich, a co za tym idzie bardzo dużo młodych owoców. Jest niezwykle plenna i wczesna. Owoce mają kształt płaskiego dysku z ząbkowanym brzegiem. Młode patisony mają skórkę biało-zieloną, dojrzałe są biało-kremowe.

Częsty zbiór patisonów, podobnie jak cukini powoduje lepsze wiązanie i dorastanie następnych owoców, a tym samym większy plon.

Do gruntu i pod osłony
Mamy już własne odmiany melona nadające się nawet do uprawy w gruncie. Są to Seledyn F1 i Malaga F1. Seledyn F1 jest najwcześniejszą naszą odmianą przystosowaną do uprawy w polu. Owoce są kształtu owalno-kulistego, osiągają ciężar 1–1,4 kg. Skórka owocu dojrzałego  jest żółto-pomarańczowa z zanikającą zieloną barwą, z bardzo delikatną siatką na pierwszych owocach. Miąższ jest seledynowo-kremowy, soczysty, smaczny i aromatyczny. Malaga F1 jest bardzo dobrze przystosowana do uprawy w polu. Owoce są prawie kuliste, wyraźnie żebrowane, o ciężarze 1–1,5 kg. Skórka dojrzałych owoców jest żółto-pomarańczowa, pokryta delikatną siateczką. Miąższ jest intensywnie pomarańczowy, bardzo soczysty, słodki. Oliwin i Melba do odmiany melonów przystosowane do uprawy pod osłonami, choć udają się także w gruncie, jeśli gleba jest ściółkowana folią. Oliwin ma owoce kuliste z kremowo-żółtą, gładką skórką, o masie około 1 kg. Miąższ jest jasno-zielony, aromatyczny.

Z 1 mkw można mieć 2–3 kg owoców. Melba ma owoce owalne lub jajowate, o kremowej skórce pokrytej niewielką siateczką. Miąższ jest pomarańczowy, aromatyczny. Owoce ważą średnio 0,5–0,7 kg.

Źródło "Farmer" 10/2006