PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Schemat: góra-dół

Niskie zbiory warzyw, spowodowane niesprzyjającą pogodą w ciągu kilku minionych lat, przyczyniły się do wzrostu cen warzyw. A jak zapowiada się sezon 2006



Zbiory warzyw gruntowych w 2005 r. wyniosły 4785 tys. ton i były o około 3 proc. niższe niż w 2004 r. Niższe były też zbiory cebuli, kapust, kalafiorów, buraków ćwikłowych oraz nieodnotowywanych w statystyce GUS – porów, selerów i pietruszki. Produkcja marchwi i ogórków kształtowała się natomiast na poziomie 2004 roku.

W sezonie 2005–2006, w porównaniu z poprzednim, wzrosły ceny podstawowych gatunków warzyw, przeznaczonych na rynek warzyw świeżych, z wyjątkiem cen ogórków, które „poszły w dół” z powodu wyższej podaży. W największym stopniu wzrosły ceny skupu kapusty białej, porów, selerów i pietruszki.

Co z eksportem?

W większości starych i nowych członków krajów Unii Europejskiej także nastąpił spadek zbiorów warzyw gruntowych. W wielu regionach naszego kraju podczas ostatniej zimy wystąpiły wysokie mrozy, które spowodowały przemrożenie przechowywanych warzyw i spadek ich jakości przechowalniczej, a tym samym zmniejszenie podaży dobrych jakościowo warzyw. Bardzo wysokie ceny skupu warzyw eksportowanych w większej ilości do Rosji, jak na przykład cebuli i kapusty, wskazują, że embargo rosyjskie wprowadzone w listopadzie ubiegłego roku nie wywarło widocznego negatywnego wpływu na ceny skupu i ceny eksportowe. Wielu eksporterów polskich produktów ogrodniczych zwiększyło swoje dostawy do Czech i Słowacji oraz na Ukrainę. W pierwszych miesiącach 2006 r. nastąpił wyraźny spadek ilościowy eksportu, w tym głównie kapusty, marchwi i ogórków.

Ceny w górę!

W październiku 2005 r. nastąpiła znaczna zwyżka cen skupu warzyw świeżych. W okresie najwyższej podaży warzyw gruntowych przyrost cen skupu dla kapusty białej, pietruszki i porów był bardzo znaczny. Analizując sezony 2004–2005 i 2005–2006, można zauważyć wyraźny wzrost cen, np. kapusty białej o 76 proc., selerów o 41 proc., porów o 46 proc., pietruszki o 38 proc. i buraków o 30 proc. Ta sytuacja utrzymywała się do momentu wystąpienia na rynku wysokiej podaży wczesnych warzyw wyprodukowanych w sezonie 2006–2007, a to miało miejsce dopiero w połowie czerwca.
Ceny skupu warzyw gruntowych, głównie kapust i warzyw cebulowych z przechowywania, gwałtownie rosły. Zimna i późna wiosna tego roku spowodowały zwiększenie nakładów na ogrzewanie i doświetlanie warzyw wczesnych. W ten sposób doszło do „utrwalenia” wysokiego poziomu cen skupu warzyw z przechowania. W związku z surową zimą nastąpiły też większe niż zazwyczaj ubytki przechowalnicze (większość warzyw jest przetrzymywana w prymitywnych przechowalniach i kopcowana).

Dużą dynamiką wzrostu w sezonie

2005–2006, a szczególnie w okresie wiosennym, charakteryzowały się ceny eksportowe warzyw gruntowych. W maju tego roku ceny eksportowe cebuli były prawie czterokrotnie wyższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W sezonie 2005–2006 nastąpił nieznaczny ilościowy spadek eksportu świeżych warzyw przy wzroście wartości eksportu w granicach około 20 proc. O zwiększonej wartości eksportu zadecydował wzrost cen eksportowych, w tym głównie cebuli i kapusty. Wobec obowiązującego od listopada ubiegłego roku embarga rosyjskiego na importowane warzywa świeże, wystąpiły także w pierwszych miesiącach 2006 roku wyraźne kłopoty w handlu z Ukrainą.
W polskim eksporcie warzyw świeżych bardzo dużą dynamikę wzrostu wykazuje eksport pomidorów do wszystkich krajów Unii Europejskiej.

Prognoza cen... I pogody

Produkcja, areał, ceny uzyskiwane przez producentów, ceny detaliczne (nie zawsze) warzyw wahają się w cyklu dwuletnim w schemacie góra-dół. Wysoka opłacalność produkcji w sezonie 2005–2006 może spowodować wzrost zasiewów, a w konsekwencji wzrost podaży warzyw z produkcji krajowej, a to może wywołać spadek cen i opłacalności w sezonie 2006–2007. W dalszym ciągu w polskim warzywnictwie brak jest skutecznych czynników stabilizacyjnych, takich jak na przykład kontraktacja, które mogłyby niwelować skutki cyklów koniunkturalnych. Można więc sądzić, że najbliższy sezon 2006–2007 przyniesie spadek opłacalności produkcji i cen skupu większości gatunków warzyw gruntowych. Szacunkowe, dość mało optymistyczne prognozy co do cen skupu, jakie mogą uzyskać producenci, będą jednak w dużym stopniu weryfikować warunki pogodowe w tym sezonie.

Autor jest pracownikiem Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie

Żródło: "Farmer" 14/2006

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.30.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!