Pierwsze szparagi na Opolszczyźnie pojawiły się w gminie Murów przed sześcioma laty. Kilkunastu właścicieli małych przydomowych ogródków dostało sadzonki z partnerskiej niemieckiej gminy.

Wkrótce produkowane pod Opolem szparagi zaczęły zaspokajać potrzebowania lokalnego rynku, a dla niektórych kilku-arowe poletka stały się głównym źródłem dochodu.

W ubiegłych latach część plantacji nie była uprawiana, bo brakowało ludzi do zbioru. Sytuację poprawili pracownicy sezonowi z Ukrainy. Od ubiegłego roku na plantację zaczęli ściągać Polacy, którzy przez dziesięć lat pracowali na plantacjach w Niemczach i Holandii.

Właściciele plantacji zaczęli inwestować w sortownie szparagów. Tam są przygotowywane do wysyłki za granicę.

Szparagi nie są tanie w uprawie. Zbiera się je po dwóch-trzech latach od zasadzenia. Liczy się jednak cena, jaką można za nie dostać. W Niemczech kosztują około 9 Euro za kilogram.

Źródło: Mariusz Drożdż/Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!