PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Tłok na parapecie, czyli pierwsze siewy

Choć zima jeszcze na dobre trwa i ogród pod śniegiem, w domu zaczynają się pierwsze siewy, a na parapecie robi się spory tłok.



Kto ma oszkloną i ogrzewaną werandę czy jasny i ciepły ganek, może tam wystawić skrzyneczki, doniczki, palety rozsadowe z wysianymi nasionami. Najczęściej jest to jednak duży, widny, kuchenny parapet, najlepiej od strony południowej.

Kilka dni przed wysiewem nasion pojemniki trzeba napełnić podłożem (substrat torfowy lub ziemia ogrodnicza) i dobrze nawilżyć. Dopiero gdy ziemia się ogrzeje i uleży, można rozpocząć siewy.

W lutym zaczyna się siewy wczesnych warzyw kapustnych (kapusta biała wczesna, kapusta czerwona, brokuł, kalarepa, kalafior), a także selera korzeniowego, pora i sałaty. Nasiona użyte do siewu powinny być jak najlepszej jakości, zdrowe, o dużej zdolności kiełkowania. Po wysiewie należy je przykryć cienką warstwą suchego piasku, a potem go zwilżyć, spryskując ręcznym spryskiwaczem. Pojemniki z nasionami (doniczki, tace wielokomórkowe, skrzyneczki) nakrywa się folią  (między podłożem a folią musi być odstęp), która pomaga utrzymać wilgotność powietrza i zapobiega przesychaniu wierzchniej warstwy podłoża.

Kapustę białą i czerwoną można wysiewać od połowy do końca lutego. Produkcja rozsady trwa średnio 7–8 tygodni, a więc w kwietniu będzie już gotowa do wysadzenia w gruncie. Wybór odmian jest spory, ale warto skorzystać z kapust krajowych, które lepiej zniosą domowe warunki produkcji rozsady. Polecić można odmiany białe: Ditmarska Najwcześniejsza, Pierwszy Zbiór, Tina F1, Agat F1, Beryl F1, Topaz F1, a z czerwonych: Koda i Haco. Nasiona kapusty najlepiej wysiewać punktowo do doniczek o średnicy 5–6 cm lub do wielodoniczek paletowych. W ten sposób uniknie się żmudnego pikowania. Do wschodów, a trwa to 5 dni, kapusta potrzebuje temperatury 16–20 st.C, potem wystarczy 14–18 st.C w dzień i 12–14 st.C w nocy.

Kalafior (Poranek, Rober, Pionier) wysiewa się punktowo po 2 nasiona do doniczek o średnicy 6–10 cm. Do wschodów, które następują po 4–5 dniach, wymagana jest temperatura w dzień 20 stopni, w nocy 16, a potem tak, jak w przypadku kapusty.

Brokuły mają trochę krótszy okres produkcji rozsady (6–7 tygodni), więc nasiona wysiewa się od końca lutego do połowy marca. Polecane są odmiany krajowe: Sebastian, Cezar, Wiarus. Inne wymagania brokułów są podobne, jak u kapusty i kalafiora. Siewki pikuje się do doniczek o średnicy 5–7 cm.

Produkcja rozsady kalarepy trwa 5–6 tygodni. Nasiona wysiewa się w połowie lutego, najlepiej po 2 sztuki do doniczek o średnicy 4–6 cm. Polecane odmiany to Wiedeńska Biała, Titan, odmiana Dvorsky'ego. Kalarepa nie wymaga tak wysokiej temperatury w czasie wzrostu – wystarczy 12 st.C. 

Cykl produkcji rozsady selera jest długi, trwa 12–13 tygodni. Ponieważ do gruntu wysadza się rośliny dopiero w połowie maja, nasiona należy wysiać już w połowie lutego, nie później niż do początku marca. Do wschodów selery potrzebują wysokiej temperatury 22–24 st.C, a po wschodach 14–18 st.C w dzień i 12–14 st.C w nocy. Siewki pikuje się, gdy roślina ma pierwsze liście właściwe. Polecane odmiany to: Makar, Feniks, Edward, Talar.

Pory uprawia się najczęściej z rozsady, a termin sadzenia rozciąga się od wczesnej wiosny do początku lata. Pory, które mają być gotowe do zbioru w lecie, należy wysiać do skrzyneczek już w lutym, a w kwietniu wysadzać do gruntu.  Ponieważ nie ma krajowych odmian pora, do uprawy letniej można wykorzystać odmiany holenderskie Atal i Evita.

Sałatę masłową można siać od połowy lutego do połowy marca. Okres produkcji rozsady wynosi 30–45 dni, a wymagana temperatura 16–18 st.C. Rozsadę wysadza się do gruntu już pod koniec marca, jeśli tylko ziemia rozmarzła i obeschła. Do wczesnej uprawy polecane są następujące odmiany: Syrena, Maja Jasia, Saba, Edyta, Fiesta.

Źródło: "Farmer" 03/2006

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!