Kto ma oszkloną i ogrzewaną werandę czy jasny i ciepły ganek, może tam wystawić skrzyneczki, doniczki, palety rozsadowe z wysianymi nasionami. Najczęściej jest to jednak duży, widny, kuchenny parapet, najlepiej od strony południowej.

Kilka dni przed wysiewem nasion pojemniki trzeba napełnić podłożem (substrat torfowy lub ziemia ogrodnicza) i dobrze nawilżyć. Dopiero gdy ziemia się ogrzeje i uleży, można rozpocząć siewy.

W lutym zaczyna się siewy wczesnych warzyw kapustnych (kapusta biała wczesna, kapusta czerwona, brokuł, kalarepa, kalafior), a także selera korzeniowego, pora i sałaty. Nasiona użyte do siewu powinny być jak najlepszej jakości, zdrowe, o dużej zdolności kiełkowania. Po wysiewie należy je przykryć cienką warstwą suchego piasku, a potem go zwilżyć, spryskując ręcznym spryskiwaczem. Pojemniki z nasionami (doniczki, tace wielokomórkowe, skrzyneczki) nakrywa się folią  (między podłożem a folią musi być odstęp), która pomaga utrzymać wilgotność powietrza i zapobiega przesychaniu wierzchniej warstwy podłoża.

Kapustę białą i czerwoną można wysiewać od połowy do końca lutego. Produkcja rozsady trwa średnio 7–8 tygodni, a więc w kwietniu będzie już gotowa do wysadzenia w gruncie. Wybór odmian jest spory, ale warto skorzystać z kapust krajowych, które lepiej zniosą domowe warunki produkcji rozsady. Polecić można odmiany białe: Ditmarska Najwcześniejsza, Pierwszy Zbiór, Tina F1, Agat F1, Beryl F1, Topaz F1, a z czerwonych: Koda i Haco. Nasiona kapusty najlepiej wysiewać punktowo do doniczek o średnicy 5–6 cm lub do wielodoniczek paletowych. W ten sposób uniknie się żmudnego pikowania. Do wschodów, a trwa to 5 dni, kapusta potrzebuje temperatury 16–20 st.C, potem wystarczy 14–18 st.C w dzień i 12–14 st.C w nocy.

Kalafior (Poranek, Rober, Pionier) wysiewa się punktowo po 2 nasiona do doniczek o średnicy 6–10 cm. Do wschodów, które następują po 4–5 dniach, wymagana jest temperatura w dzień 20 stopni, w nocy 16, a potem tak, jak w przypadku kapusty.

Brokuły mają trochę krótszy okres produkcji rozsady (6–7 tygodni), więc nasiona wysiewa się od końca lutego do połowy marca. Polecane są odmiany krajowe: Sebastian, Cezar, Wiarus. Inne wymagania brokułów są podobne, jak u kapusty i kalafiora. Siewki pikuje się do doniczek o średnicy 5–7 cm.