Wiele firm w ostatnich dniach wstrzymało zakupy, bo ujemne temperatury znacznie podrożyłyby koszty transportu. A też nie było pewności, że towar nie będzie przemrożony. Jak mówią eksperci, powody do narzekania mogą mieć tylko producenci ziemniaków i cebuli, która w tym sezonie wyciska łzy nie tylko przy obieraniu. Kto będzie chciał wstrzymać się ze sprzedażą do wiosny, może stracić jeszcze więcej niż teraz.

Z drugiej strony, jeśli większość zdecyduje się jak najszybciej pozbyć tego warzywa ze swoich przechowalni, może to bardzo zachwiać rynkiem i nie trudno sobie wyobrazić, co będzie się działo z cenami. Możliwe, że jedynym ratunkiem, aby „obronić” ceny cebuli, jest zniszczenie sporych jej ilości.

Zdecydowanie rosną ceny kapusty. Najbardziej zdrożała włoska i pekińska. Zapotrzebowanie na te warzywa zza wschodniej granicy jest bardzo duże, ale podaż jest niewystarczająca. Główka kapusty włoskiej jest droższa o ponad złotówkę niż rok temu.

W górę idą ceny warzyw korzeniowych. Na zielonych rynkach trudno już kupić pietruszkę poniżej 2 złotych za kilogram. Jedynie w zakładach przetwórczych ceny skupu stabilne i nie przekraczają złotówki. 



Ceny kapusty wg IER

Spółdzielnie ogrodnicze

Biała 0,38 – 1,00 zł/szt. Czerwona 0,48 – 1,20 zł/szt. Włoska 1,75 – 1,60 zł/szt. Pekińska 1,40 – 1,05 zł/kg


Ceny pietruszki wg IER zł/kg Spółdzielnie ogrodnicze 1,93 Zakłady przetwórcze 0,75 Rynki hurtowe 2,00 – 3,20


Cebula zł/kg

Spółdzielnie ogrodnicze

teraz 0,61 rok temu 0,93

Źródło: Małgorzata Motecha-Pastuszko/Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!