Króluje cebula i marchew. Coraz mniej jest jabłek przemysłowych. Nieliczne zakłady i spółdzielnie kupujące owoce do produkcji koncentratu płacą za nie maksymalnie 80 gr za kg. W zamian coraz chętniej kupowane są jabłka z przeznaczeniem do przemysłu cukierniczego. Ale tu owoce muszą być dobrej jakości i duże powyżej 7 cm średnicy.

Na rynku pojawia się coraz więcej jabłek deserowych. W zwykłych przechowalniach owoce jednak nie wytrzymują zbyt długo i zaczynają się psuć. Dlatego najlepiej zarobią ci, którzy mają przechowalnie z kontrolowaną atmosferą. 

Warzywa zł/kg

zakłady przetwórcze

cebula obierana 0,78 – 0,80 kalafiory 1,00 – 1,07 brokuły 1,45 – 1,65 kapusta biała 0,33 – 0,35 marchew na kostkę 0,22 – 0,25 na plastry 0,34 – 0,36 źródło: IERiGŻ  
Na rynku warzyw stabilnie. Poza cebulą ceny większość z nich zdecydowanie wyższe niż przed rokiem. Kapusty o połowę, kalafiorów o ¼.

Źródło: Agnieszka Niemcewicz/Agrobiznes