Rolnicy, którzy do tej pory zwlekali ze sprzedażą jabłek czy kapusty, teraz mają okazję sprzedać towar po wyższych cenach. Kilogram jabłek ze zwykłych chłodni kosztuje około 2 zł, notowania białej kapusty wzrosły do 70 gr za kg.

Zainteresowanie ze strony Ukraińców, Czechów i Słowaków tymi towarami jest bardzo duże. Żebyśmy tylko mieli czym handlować – komentują pracownicy rynków hurtowych. Na razie producenci choć w niedużych ilościach to jednak dostarczają surowiec. Rosną także ceny kapusty pekińskiej i pietruszki, którą kupić jest bardzo trudno, a wynegocjowanie niższej ceny graniczy z cudem.

Towarem luksusowym są teraz warzywa do produkcji mrożonek. Zielony groszek bije rekordy cenowe, a notowania cukinii, brokuł czy zielonej fasolki pną się w górę praktycznie z dnia na dzień. Kto miał zakontraktowany surowiec, teraz realizuje umowy, kto się spóźnił, musi zapłacić drożej. 

 

Warzywa na mrożonki

zł/kg

cukinia 1,10 – 1,20 zielona fasolka 2,10 – 2,20 szpinak 2,70 – 2,80 kukurydza 2,75 – 3,00 brokuły 2,80 – 3,00 brukselka 3,15 – 3,35 zielony groszek 3,50 – 3,60
  Warzywa zł/kg kapusta biała 0,30 – 0,70 kapusta pekińska 1,15 – 3,10 pietruszka 1,50 – 3,20

Źródło: Stella Norowska/Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!