- Obecnie uprawiana jest w większości polskich winnic, wzbudza także coraz większe zainteresowanie właścicieli winnic ze Słowacji, Czech i Węgier - powiedziała prezes fundacji Galicja Vitis Ewa Wawro.

"Jutrzenka" pojawiła się blisko 30 lat temu. - Hodowlą nowych odmian winorośli zacząłem się zajmować od drugiej połowy lat 80. Wtedy to dość przypadkowo w mojej winnicy powstała znana dzisiaj "Jutrzenka" - podkreśla Myśliwiec.

Jego odmiana bez większych uszkodzeń znosi spadki temperatury powietrza do minus 24 stopni Celsjusza; dojrzewa zazwyczaj w trzeciej dekadzie września. Owoce "Jutrzenki" stanowią wartościowy surowiec do wyrobu win likierowych.

Jasielski winiarz zapowiada wprowadzenie kolejnych odmian. Z wysianych do skrzynek w 1999 r. nasion wyrosło kilkaset siewek. Rok później, po wstępnej selekcji wysadzonych zostało do pojemników blisko 100 roślin o prawidłowym wzroście. Do gruntu zostały one posadzone w 2000 r.

Po 10 latach obserwacji zostały wybrane najbardziej obiecujące i w kolejnych dwóch latach zostały posadzone na innym poletku po pięć krzewów z każdej selekcji. Uprawiane w trudnych warunkach glebowych, w zasadzie bez ochrony chemicznej, zniszczone przez przymrozki wiosenne w 2014 r., tego lata owocowały już prawidłowo.

 -Chciałem osiągnąć dwie cechy: wysoką odporność z dobrą jakością wina. Dlatego też częste kombinacje odpornej odmiany Cascade z Muskatem Odeskim - podkreślił Myśliwiec.

Dodał, że po 17 latach pracy przyszedł czas na rozmnożenie najlepszych z nich, po minimum 10 krzewów i sprawdzenie jakości wina. "Jest nadzieja, że kilka z tych krzyżówek przyda się w przyszłości polskim winiarzom" - zauważył.

Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch-trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl głównie w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska i Rzeszowa.

Przeważają odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch oraz leon millot na czerwone.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku; świadczą o tym np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich. Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.

Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia. Pierwsza winnica powstała w Jaśle; założył ją Roman Myśliwiec.