Wino lodowe jest wytwarzane z winogron, które pozostawiane są na krzakach do pierwszych przymrozków, a następnie zbierane i wyciśnięte przez prasę - najlepiej na świeżym powietrzu.

Trudność procesu polega na określeniu, jak długo to wyciskanie ma potrwać. Jeśli producent zrobi to za szybko, zmrożone owoce mogą zlepić się w bryłę lodu, co uniemożliwi uzyskanie soku, zaś zbyt wolne wyciskanie może podwyższyć temperaturę, co negatywnie wpływa na smak.

Czołowym wytwórcą wina lodowego jest Kanada, jednak metodę opracowali Niemcy. Kraje, które również wyspecjalizowały się w robieniu tego wina to Austria i Czechy. W Polsce lodowy trunek jest ciężki do kupienia ze względu na niewielką dostępność na rynku międzynarodowym oraz cenę. Ceny butelki, często o pojemności mniejszej niż w przypadku standardowego wina, zaczynają się od ok. 100 zł.

Alkohol ten odpłaca się jednak swoim bogatym smakiem, w którym górują aromaty miodu, brzoskwiń, owoców egzotycznych, a także róży i pigwy. Sam trunek jest słodki, przeznaczony do podawania zarówno z daniami wytrawnymi, jak i deserami. Przez koneserów uważany jest za idealny dodatek do foie gras oraz niebieskich serów pleśniowych, jednak cały aromat wina lodowego wyczujemy przy degustacji bez dodatków.

Podobał się artykuł? Podziel się!